Για ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης.

«Να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής σταθερότητας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε:

«Στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα να είναι ενωμένη και η φωνή της να είναι ενιαία».

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας και σημείωσε πως πρέπει «να αποπληρώνουμε τους τόκους στους πιστωτές της ανελλιπώς».

Βρισκόμαστε σε μία «ιστορική συγκυρία, στην τελευταία φάση προσαρμογής. Η τρέχουσα διαπραγμάτευση του προγράμματος αποτελεί τον προθάλαμο της νέας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε να υπάρξει νέα διόγκωση του χρέους με δανεισμό. Πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή».

«Η επόμενη ημέρα από το μνημόνιο θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης για τη χώρα», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για «πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα».

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Παράλληλα, ωστόσο, «στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους θεσμικούς πιστωτές και τους εταίρους μας, αλλά πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα. Δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, αλλά της εγρήγορσης. Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών, αλλά η ώρα της ανάπτυξης του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην απαλλαγή από τις υποχρεώσεις του ΦΠΑ για το 2015, για περίπου 415.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ. «Πριν από λίγες μέρες υπεγράφη η απόφαση για την επιτάχυνση της επιστροφής του ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις. Όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, θα δικαιούνται άμεση και κατά προτεραιότητα επιστροφή του ΦΠΑ» υπογράμμισε ο υπουργός.