«Καρφιά» έριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στη Βουλή μιλώντας, παράλληλα και για «ριζοσπαστική λύση» για τα κόκκινα δάνεια.

«Εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινήσαμε την προσπάθεια από την αρχή και ακολούθησαν η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ θέλουμε να γινόμαστε αντιπαθητικοί; Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε διαλέξει αυτόν τον δύσκολο δρόμο; Ποια θα ήταν η εικόνα της χώρας;» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπογράψαμε ένα πρόγραμμα που μας υπαγόρεψαν σε δύσκολες συνθήκες και είχε κοινά. Το αλλάξαμε, το διαπραγματευτήκαμε, το διαμορφώσαμε».

Και συνέχισε: 

«Η κρίση ξέσπασε ανεξέλεγκτη το 2010, δεν δημιουργήθηκε το 2010. Το 2010 τρέχαν κάποιοι να αντιμετωπίσουν τον όλεθρο που ερχόταν. Είχε διαμορφωθεί μια μεταπολιτευτική τακτική, πολλοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγαν στην ΔΕΘ και υποσχέθηκαν παροχές. Αν πεις ψέματα στο λαό και ο λαός σε ψηφίσει οδηγείς, όπως αποδεικνύεται, σε μια ολέθρια κατάσταση που την πληρώνουν κάποιοι».

«Τον κόσμο ενδιαφέρει τί θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος, τα 80 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εμείς θα παρουσιάσουμε λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη, όχι στα λόγια» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Βεβαίως υπάρχουν συμφέροντα, πάντα συνέβαινε αυτό, όλοι γνωριζόμαστε, πρόσωπα και κόμματα. Τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο τον διακρίνω σε δύο κατηγορίες: Σε αυτόν που έχει τα συμφέροντά του στην Ελλάδα και θέλει η Ελλάδα να πάει καλά. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, η ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν μεγάλα πολιτικά παιχνίδια, πολιτικές συμπεριφορές και δημοσιεύματα. Αυτοί είναι αντίπαλος στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση» σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθεσε ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος σε όρους πραγματικούς, καθαρής παρούσης αξίας, έχει μειωθεί κατά 180 δισ και σε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά 80%. Πριν από λίγες ημέρες στην Handesblatt δημοσιεύεται ανάλυση σύμφωνα με την οποία αν στην ελληνική πραγματικότητα εφαρμοστούν οι ορθοί κανόνες της οικονομίας και όχι τα στατιστικά στοιχεία, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν μόλις 60% του αεπ, μκρότερο από Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία».

Και επισήμανε:

Φέτος αυτό το ζουν οι Έλληνες, γιατί δεν έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα 2,9%, αλλά θα έχουμε και δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 1 %- συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δηλαδή οι ετήσιοι τόκοι, είναι 65% μικρότερο από το 2010, πριν από το "κούρεμα". Το 2012 με τη συμφωνία του Φεβρουάριου δεν είχαμε μόνο ονομαστικό κούρεμα αλλά και ριζική αναδιάρθρωση που περικλείει τη λογική του διαρκούς κουρέματος».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά το μνημόνιο είναι η μία όψη, η κακή, η δύσκολη. Η άλλη όψη του μνημονίου είναι το δάνειο των 250 δισ. Το δάνειο χρειαζόμασταν για να επιβιώσουμε ως χώρα. Πήραμε το δάνειο και υπάρχει η άλλη όψη, οι όροι του δανείου, που είναι σκληροί, νεοφιλελεύθεροι, εσφαλμένοι. Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε ανάγκη από 250 δισ. Η Ουκρανία που είναι σε κρίση ψάχνει να βρει 45 δισ. δολάρια, μια χώρα μεγάλη με παραγωγικό πλούτο, 50 εκατομμυρίων κατοίκων».

«Eίμαι αισιόδοξος ότι θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας» κατέληξε.