Γράφει ο Παναγιώτης Τζανετάτος  

Με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών η στάση των οποίων θεωρείται πρόκριμα για την ύστατη μάχη της προεδρικής εκλογής, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία, η τριήμερη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. 

Ήδη με δηλώσεις και αναφορές τους, αρκετοί από αυτούς έχουν βάλει φωτιά στα κομματικά επιτελεία, που προσπαθούν να διαπιστώσουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πλειοψηφία των 155 (μετά την προσχώρηση Κακλαμάνη) είναι «μπετοναρισμένη» και παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όσους δείχνουν να αμφιταλαντεύονται μεταξύ του «παρών» ή να της απουσίας στη ψηφοφορία.

Σήμερα το πρωί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός κατά την ομιλία του στη Βουλή πρότεινε ευρύτερη συνεργασία με κυβέρνηση ειδικού στόχου και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Ο Γιώργος Νταβρής, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για να μην καταμετρηθεί στους βουλευτές που εμμέσως στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες για τον Χρήστο Αηδόνη είναι αντιφατικές, καθώς κάποιοι επιμένουν ότι θα στηρίζει τη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είπε σήμερα ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η Γιαταγάνα, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει. 

Ακόμα, λόγω «βεβαρημένου παρελθόντος», στο ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μια μικρή ανησυχία για τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και η λογική λέει, ότι δεν θα επιλέξει τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία για να λύσει τις διαφορές του με τον Βενιζέλο. 

Πάντως, αυτό που ανέδειξε η συζήτηση της Βουλής, ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια ανεξάρτητων βουλευτών, αποτελούμενη, από ετερόκλιτους ιδεολογικά βουλευτές, που έριξαν στο τραπέζι την ιδέα της οικουμενικής (Λυκούδης, Κασαπίδης, Κουράκος και εμμέσως Μωραΐτης).  

TAGS