current views are: 1

10 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:07

Δεσμεύτηκαν και θα εξεταστούν όλα τα βλήματα και οι όλμοι των 81 χιλιοστών

Συγκλονισμένο παραμένει το Πεντάγωνο από το δυστύχημα που έγινε στο Πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών στη Μαγνησία, όπου χάθηκαν τόσο άδικα τα τρία παλικάρια και βυθίστηκαν στην απέραντη θλίψη οι οικογένειές τους.

Δημοσίευση 10:07’
αρθρο-newpost

Συγκλονισμένο παραμένει το Πεντάγωνο από το δυστύχημα που έγινε στο Πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών στη Μαγνησία, όπου χάθηκαν τόσο άδικα τα τρία παλικάρια και βυθίστηκαν στην απέραντη θλίψη οι οικογένειές τους.

Γράφει Γιάννης Κοκκινίδης

Συγκλονισμένο παραμένει το Πεντάγωνο από το δυστύχημα που έγινε στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών στη Μαγνησία, όπου χάθηκαν τόσο άδικα τα τρία παλικάρια και βυθίστηκαν στην απέραντη θλίψη οι οικογένειές τους.

Εκτός του ότι δεν πρόκειται να γίνει άλλη βολή με βλήμα των 81 χλς μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία που προκάλεσε το δυστύχημα ,όπως δημοσιεύσαμε χτες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς έδωσαν εντολή να δεσμευτούν όλοι σωλήνες όλμου ίδιου τύπου με αυτόν που έγινε η μοιραία βολή, καθώς και όλοι οι όλμοι των 81 χλς, σε όποια στρατιωτική υποθήκη και αν βρίσκονται. Θα εξεταστούν σε τι κατάσταση είναι. Ίσως και αυτά έχουν να δώσουν μία απάντηση ως προς την αιτία του δυστυχήματος

Σύσσωμη η πολιτική, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου είναι αποφασισμένες να γίνει ότι χρειαστεί και απαιτηθεί προκειμένου να βρεθεί η αιτία που προκάλεσε τη φονική έκρηξη.

Θα «επιστρατευτούν» ακόμα και καθηγητές από το Πολυτεχνείο μέχρι και ξένοι ειδικοί αν χρειαστεί, ανέφεραν χαρακτηριστικά στο newpost ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Τα απομεινάρια του οπλικού συστήματος και του βλήματος θα μπουν στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις. Ίσως σταλούν και σε εργαστήρια του εξωτερικού.

Δεν θέλουν οι αξιωματούχοι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πόρισμα για τη φονική έκρηξη να καταλήγει σε σενάρια και σε υποθέσεις. Θέλουν να είναι απόλυτα ξεκάθαρο και κατηγορηματικό. Απαιτούν όλοι, συγκεκριμένες απαντήσεις που να βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία.

Από το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου έως και το τελευταίο στρατιωτικό γραφείο συζητείται συνεχώς το θέμα. Μέχρι στιγμής κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι υπήρξε αστοχία υλικού στον πυροκροτητή , οποίος προκάλεσε την έκρηξη του βλήματος.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς είναι αδύνατον αν δεν εκτοξευτεί το βλήμα ώστε να αποκτήσει επιτάχυνση 8 g με περιστροφή, να γυρίσει στον άξονά του ο πυροκροτητής και να κουμπώσει στις τρεις εσοχές του πυροσωλήνα για να τον οπλίσει ώστε να οπλίσει το καψούλι που θα προκαλέσει την έκρηξη κατά την πρόσκρουση στο έδαφος ή στο στόχο. Όλοι οι ένστολοι επαναλαμβάνουν ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό το δυστύχημα, είναι απίστευτο πως συνέβη. Δυστυχώς όμως συνέβη και τρεις οικογένειες θρηνούν τα παιδιά, τους άντρες τους που δεν θα τους ξαναδούν….


σχετικα αρθρα