current views are: 1

10 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:06

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου στα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Ποιόν εξυπηρετούν τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και αλλαγής πρωθυπουργού ώστε να “αλλάξει ο Μανωλιός” και να εμφανιστεί μια κυβέρνηση τύπου Λ. Παπαδήμου; 

Δημοσίευση 10:06’
αρθρο-newpost

Ποιόν εξυπηρετούν τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και αλλαγής πρωθυπουργού ώστε να “αλλάξει ο Μανωλιός” και να εμφανιστεί μια κυβέρνηση τύπου Λ. Παπαδήμου; 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Ποιόν εξυπηρετούν τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και αλλαγής πρωθυπουργού ώστε να «αλλάξει ο Μανωλιός» και να εμφανιστεί μια κυβέρνηση τύπου Λ. Παπαδήμου; 

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση που δίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε δύο άξονες: 

  • Ο πρώτος αφορά «όσα εξωθεσμικά κέντρα επιδιώκουν με κάθε τρόπο την παραμονή μιας μνημονιακής κυβέρνησης, με διαφορετικά πρόσωπα αλλά εξίσου προσανατολισμένα σε συστημικές λύσεις». Δεν διαφεύγει της προσοχής τους ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται «κινήσεις» επιχειρηματικών κύκλων οι οποίοι αναζητούν σωσίβιο ενόψη μάλιστα και των τραπεζικών «stress test», από την έκβαση των οποίων αισθάνονται ότι απειλούνται οι προνομιακές σχέσεις που έχουν καλλιεργήσει με την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την “βόμβα” Δραγασάκη στη Βουλή περί “πρωθυπουργικών φίλων που με ένα τηλέφωνο αλλάζουν νόμους”, γνώστες της αγοράς διακρίνουν μια έντονη ανησυχία στο χώρο. 
  • Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ποιόν συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη. Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν ένα τμήμα των ανεξάρτητων βουλευτών να “καλοβλέπουν” μια τέτοια εξέλιξη, γιατί ελπίζουν ότι θα επιμηκύνουν την κοινοβουλευτική τους θητεία.  

Από την άλλη πλευρά θα παράσχει τη «χρυσή ευκαιρία» σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, ώστε μια αλλαγή των ηγεσιών τους να τους εξαγνίσει στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», και να δείξουν ότι «η συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ ήταν εάν κάκιστο προηγούμενο». 

Συνήθως τα σενάρια απαιτούν και εξαιρετικούς σκηνοθέτες για να πραγματοποιηθούν και πάντα προϋποθέτουν την ύπαρξη εξαιρετικών πρωταγωνιστών. 

Και με δεδομένο ότι ένα τέτοιο σενάριο απαιτεί τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου κλείνουν ερμητικά την πόρτα. «Η χώρα χρειάζεται εκλογές» απαντούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και επισημαίνουν με νόημα «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε συγχωροχάρτι στην πλέον ανάλγητη μεταπολεμικά κυβέρνηση». 

Άρα, το ερώτημα αναδιατυπώνεται: Ποιοι σχεδιάζουν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, για να διαιωνίσουν ένα κυβερνητικό σύστημα που το χαρακτηρίζει η υπαλληλική σχέση με την τρόικα και ταν συμφέροντα; Και η απάντηση είναι σαφής «Αυτοί που μέχρι σήμερα ερήμην του λαού και της κοινωνίας εξακολουθούν να τη στηρίζουν…»


σχετικα αρθρα