Η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 155 «ναι» (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), έπειτα από τριήμερη συζήτηση.

«Όχι ψήφισαν» 131 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι), ενώ 2 ψήφισαν «παρών», σε σύνολο 288.

Παρών ψήφισαν δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα είναι «απών ωσεί παρών», ο επίσης ανεξάρτητος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (είναι σε μήνα του μέλιτος) και ο Γιώργος Σταθάκης, όπως και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ και ο επίσης προφυλακισμένος ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας.

«Εκλογές το 2016» δήλωσε ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος της Βουλής.

Άγρια κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών που ανέβασε το πολιτικό «θερμόμετρο» στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο» εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική στην προεδρική εκλογή, λέγοντας «δεν θα τρομοκρατήσετε τη Βουλή κ. Τσίπρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι σε απελπισία και κάνει «πρόβα αντιπολίτευσης», χαρακτηρίζοντας ως εμπαιγμό τα περί εξόδου από το Μνημόνιο.

«Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Βουλή τον Φεβρουάριο με την προεδρική εκλογή» ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής ρίχνοντας βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κλείνει το μάτι στα συμφέροντα».

Η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε μέρα που περνάει η αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίρνει διαστάσεις εξαχρείωσης» τόνισε. «Η καπιταλιστική ανάπτυξη γίνεται με δάνεια. Δεν είναι ιδιορρυθμίες της Ελλαδίτσας που την έχουν φάει πολιτικοί που κυριαρχούν σε άλλα κράτη. «Χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ» είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκβιασμούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν θέλει και δεν μπορεί» τονίζοντας ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο». Σημείωσε, δε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση για το χρέος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος προχώρησε σε σειρά καταγγελιών κατά της κυβέρνησης. Ζήτησε, δε τη διενέργεια εκλογών και κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καλώντας, παράλληλα τους αποχωρήσαντες βουλευτές των ΑΝΕΛ να μη γίνουν «εθνικοί αποστάτες».

Στην τρίτη και τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, πάντως, συνεχίστηκαν οι σφοδρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.