«Δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης λέγοντας ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση για το χρέος.

«Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη πορεία. Η αισιοδοξία που προβάλλει η κυβέρνηση, δεν αντιστοιχεί στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Η περιγραφή μιας "εικονικής πραγματικότητας", πως δήθεν η κρίση τελειώνει, δεν βοηθάει. Μόνο οι αλήθειες βοηθούν. Η κρίση είναι παρούσα. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση επιτεύχθηκε με φτωχοποίηση της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Κουβέλης προσθέτοντας:

«Ανεργία πάνω από το 27%. Σε καθεστώς ένδειας 2,5 εκατομμύρια Έλληνες και άμεσα απειλούμενοι από τη φτώχεια ακόμη 3,8 εκατομμύρια πολίτες. Το κόστος των εφαρμοζόμενων πολιτικών δεν ήταν απλώς μεγάλο, αλλά και άδικα επιμερισμένο. Στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες. Αυτό είναι το στοιχείο που αποσταθεροποιεί τη χώρα. Ο κίνδυνος του εγκλωβισμού της πλειονότητας του πληθυσμού σε καθεστώς ανέχειας είναι πραγματικός». 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής εμποδίζει τη μετάβαση στην πραγματική ανάπτυξη. Εύκολες και μαγικές λύσεις βεβαίως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και αποδοτικές».

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά».

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς, δεν επενδύουμε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Πρέπει όμως να μπει ένα τέλος σε μια πολιτική που, με στόχο την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, μειώνει τα εισοδήματα, απομυζά την πραγματική οικονομία και αντιφάσκει με τον στόχο της ανάπτυξης».

«Αυτή η κυβέρνηση και δεν μπορεί και δεν θέλει. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης απορρυθμίζουν τις δομές του κράτους» σημείωσε. «Η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης» κατέληξε.