«Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Βουλή τον Φεβρουάριο με την προεδρική εκλογή» ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

«Η χώρα απέκτησε εθνικό χρονοδιάγραμμα με την ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προκαταβολή της προεδρικής εκλογής» είπε σημειώνοντας ότι «η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης είναι η μεγάλη εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την στρατηγική εξόδου από την κρίση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε:

«Δεν είμαστε αφελείς. Υπάρχει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών σημαίνει κόστος για τον πολίτη».

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγική εξαπάτηση των πολιτών και για επιχείρηση προσέγγισης του διεθνούς και εγχώριου κατεστημένου. Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κλείνει το μάτι στα συμφέροντα».

Η εμφάνιση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, «έφερε στην επιφάνεια τις πιο φαύλες εμπειρίες της Μεταπολίτευσης, ενώ η δέσμη μέτρων που πρότεινε, συνιστούν πρόταση επιστροφής στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αντέχουν τη σύγκρισή τους με το κυβερνητικό πρόγραμμα, υπάρχουνε βεβαίως και οι απελπισμένοι, που σκέφτονται πως δεν έχουν να χάσουν τίποτα και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει και οι οποίοι έλκονται από την εικόνα ενός Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο Ανδρέα Παπανδρέου. Οι πολίτες αυτοί, έχουν να χάσουν πολλά - την ασφάλεια στην οποία κινούνται» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έκανε αναφορά και στους «παραλληλισμούς με το 1981», διερωτώμενος:

«Πιστεύει κανείς ότι το 2014 έχει σχέση με το 1981; Η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα έχει σχέση με εκείνη την περίοδο;»

«Πιστεύω στο ένστικτο του ελληνικού λαού, ότι τελικά θα κάνει την σωστή λύση», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «είναι ευκαιρία να συνομολογήσουμε την μεγάλη αλήθεια, ότι δεν υπήρξε ποτέ Σχέδιο Β».

«Η πρόταση δεν είναι μόνο επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Είναι η μεγάλη εφ΄όλης της ύλης συζήτηση  για την στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο».

Η πρόταση για έξοδο από την κρίση

Παράλληλα ανέπτυξε την πρόταση για οριστική έξοδο από την κρίση, οι βασικοί άξονες της οποίας είναι οι εξής: 

  • Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συμφωνία και έγκριση της συμφωνίας μέχρι 18 Δεκεμβρίου χωρίς νέα μέτρα.
  • Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών και ριζοσπαστική λύσει για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων.
  • Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής. 
  • Διαμόρφωση περιόδου μετά τη λήξη του προγράμματος χωρίς νέα οικονομική στήριξη,  δίχως την επιτήρηση της τρόικας,  με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. 
  • Ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ.
  • Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, με ρήτρα απασχόλησης.
  • Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις, ασφάλιση για όλους.

Προϋπόθεση για να επιτευχθούν όλα αυτά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι η πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση και συναινετική επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν, καλώντας σε συστράτευση όλους τους πολίτες, «για να νικήσουμε εθνικά και πολιτικά».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «εκβίασε τη Βουλή».