current views are: 3

10 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση20:02

Τσίπρας: Εκλογές τώρα – Δεν αναγνωρίζουμε καμία συμφωνία με την τρόικα

Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι σε απελπισία και κάνει «πρόβα αντιπολίτευσης».

Δημοσίευση 20:02’
αρθρο-newpost

Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι σε απελπισία και κάνει «πρόβα αντιπολίτευσης».

Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι σε απελπισία και κάνει «πρόβα αντιπολίτευσης».

«Άκουσα με προσοχή τον υπουργό Υγείας που παραδόξως επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό, αλλά μια πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης δεν πήρα. Προφανώς, διότι η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση καλεί εκτάκτως και μάλιστα ενάμιση μήνα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, καλεί τους βουλευτές και ζητά την ψήφο είναι ένας και μοναδικός: Είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα τεράστια συσωρευμένα αδιέξοδα και την διωγκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν ακλόνητοι οι πανταχόθεν συγκυβερνήτες. Δεν καταθέσατε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας αλλά πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και πρόσθεσε: 

«Καλά τα πάτε με την αντιπολίτευση, ομολογώ. Αλλά μετά από τρις μέρες κινδυνεύετε να σας γυρίσει μπούμεραγκ αφού η πρόταση εμπιστοσύνης μετατρέπεται σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του εαυτού σας, όπως φάνηκε από τις ομιλίες κυβερνητικών βουλευτών».

«Ευτυχώς, ο ελληνιικός λαός έχει πάρει χαμπάρι και γνωρίζει πια ότι η μόνη διέξοδος για τον τόπο είναι η συντεταγμένη και δημοκρατική πολιτική αλλαγή και μια άλλη πολιτική από μια άλλη κυβέρνηση του συριζα που θα εκπροσωπήσει τον εργαζόμενο κόσμο» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όχι μόνο το άκουσε αλλά και το αγκάλιασε ο λαός, και αυτό ίσως να ήταν το κομβικό σημείο».

«Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστική κρίσης; Είναι “λεφτά υπάρχουν” το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ, στέγη, ρεύμα στους συμπολίτες μας; Η διευκόλυνση με πολλές δόσεις των παγιδευμένων οφειλετών και η δημιουργία θέσεων εργασίας όταν η ανεργία έχει φτάσει σε εξωφρενικά, μη αποδεκτά ποσοστά για την Ευρώπη, είναι παροχολογία;» τόνισε.

«Αργότερα αφήσατε τα περί παροχών και είπατε ότι δεν βγαίνει η κοστολόγηση. Επιστρατεύσατε τον υπουργό Οικονομικών να βγάλει ανακοίνωση, που πέρα από τις εμφανείς λαθροχειρίες, επιβεβαίωσε την ανάγκη όσων λέγαμε. Και στο τρίτο στάδιο, ξεπατικώσατε το πρόγραμμά μας. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο για σας αλλά και για την πλειονότητα των πολιτών, λίγοι είναι αυτοί που κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από τη μια υπόσχεστε ελαφρύνσεις και δόσεις τρέχοντας πίσω από όσα εμείς είπαμε στη ΔΕΘ και από την άλλη νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ που λεηλατεί τη μεσαία τάξη. Ποιον θα πείσετε ότι έχετε σκοπό να ελαφρύνετε το ασήκωτο βάρος που εσείς φορτώσατε στα νοικοκυριά»;

«Πριν από λίγες μέρες διάβαζα μια κριτική του κ. Σαμαρά στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση μισθου στα 751 ευρώ, που το χαρακτήρισε ταυτόσημο με την καταστροφή. Δεν τα είπε η τρόικα αυτά, εσείς τα είπατε. Άρα, τα πιστεύετε και θα τα εφαρμόσετε είτε μείνει είτε φύγει η τρόικα. Υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαόυ “σκίζοντας” καθημερινά σελίδες του μνημονίου. Καταθέσατε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, που μετατρέπει το δημόσιο από σύμβαση ορισμένου χρόνου σε καθεστώς αορίστου χρόνου» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι χαιρετίζει την πρόταση της κ. Μπακογιάννη «γιατί εμείς την είπαμε στη θεσσαλονίκη, αλλά η μείωση των αντικειμενικών αξιών πρέπει να συνδυαστεί με ένα πλαίσιο προστασίας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

«Εμπαιγμός η έξοδος από το Μνημόνιο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως έσχατο εμπαιγμό της κυβέρνησης, να ισχυρίζεται ότι ετοιμάζει την έξοδο από το μνημόνιο.

«Μα εσείς δεν μας λέγατε με καμάρι, ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε; Ξαφνικά γιατί γίνατε αντιμνημονιακοί; Ποιον πιστεύετε ότι μπορείτε να κοροϊδέψετε;» αναρωτήθηκε.

H εμπιστοσύνη αυτή θα είναι πολύ μακριά από τους 180 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ούτε με κυάλια δεν θα δείτε τους 180» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση θα κρατά επί τέσσερις μήνες τη χώρα δέσμια σε μία προεκλογική περίοδο».

«Η διαπραγμάτευση για το χρέος δεν είναι διαπραγμάτευση. Σαμαράς και Μέρκελ βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Πώς θα διαπραγματευτείτε το χρέος, όταν συμφωνείτε με όλα με την Μέρκελ; Η κυβέρνηση αγνοεί την ευρωπαϊκή διάσταση του χρέους» τόνισε, αναφέροντας ότι «ζητάμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης».

«Δεν δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις με την τρόικα»

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, δίχως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο κύρος, η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας; Καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ας το ακούσουν και στις Βρυξέλλες».

«Δεν αρνούμαστε τη συνεννόηση, ο Σαμαράς απαξιώνει το ΣΥΡΙΖΑ και τη Βουλή» πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα