Δριμύτατη επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τη Βουλή».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ως πολιτική αθλιότητα την τακτική του κ. Τσίπρα για την προεδρική εκλογή. «Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κάνουν παρέα με τρομοκράτες αλλά δεν μπορούν να εκβιάζουν τους βουλευτές» είπε χαρακτηριστικά.

«Ως μικρός Ναπολέοντας, θεώρησε πουλημένους όσους βουλευτές θελήσουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με βρισιές και λάσπες διάλογος δεν γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μάθει ότι όποιος βρίζει μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει. Εγώ παλεύω κάθε μέρα για την Ελλάδα και όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες μου» σημείωσε.

«Μέχρι και στο Βατικανό έφτασε η χάρη σας. Πήγατε και στο Άγιο Όρος, αλλά εδώ πέρα στον αγιασμό, αποφύγατε τον σταυρό. Μην μπερδεύετε τον σταυρό με τους σταυρούς κ. Τσίπρα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης αφήνει μια κυβέρνηση δημοκρατική να κάνει τα τελευταία βήματα στην έξοδο από την κρίση» χαρακτηρίζοντας ως βλαβερές για τη χώρα και τις αγορές οι αποψινές εντυπώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια. Ο προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν συνεχώς έξω. Η αντιπολίτευση προβλέπει πάντα τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω» τόνισε. 

Ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι η ανεργία υποχωρεί και θα διαμορφωθεί κάτω από το 26% στο τέλος του έτους και κάτω από το 23% το 2015, σημειώνοντας ότι θα είναι 400.000 οι νέες θέσεις εργασίας έως το 2016.

Φοροελαφρύνσεις και δόσεις

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «από τον επόμενο μήνα θα δοθούν τα αναδρομικά στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, Υπάρχουν στο προσχέδιο του προυπολογισμού, μείωση κατά 30% του πετρελαίου θέρμανσης και του επιδόματος αλληλεγγύης, διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης. Δεν υπάρχουν νέοι φόροι.

ταδιακά θα πάρουν πίσω τα τρία τέταρτα των περικοπών» ενώ οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αυξηθούν από 72 έως 100. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν και τα πρόστιμα.

«Επίσης επεξεργαζόμαστε την πολύ κρίσιμη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση για την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών» ανέφερε ακόμα επισημαίνοντας ότι υπάρχει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μείωση κατά 30% του πετρελαίου θέρμανσης και του επιδόματος αλληλεγγύης, διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης. Δεν υπάρχουν νέοι φόροι».

Παράλληλα ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι θα καταργηθεί η προσωποκράτηση για οφειλέτες προς το Δημόσιο, ενώ είπε ότι την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος κάνοντας λόγο για αλλαγή σκηνικού στην οικονομία. «Τα spreads θα υποχωρήσουν και οι τράπεζες θα δανείζονται με μικρότερα επιτόκια. Θα προχωρήσουμε σε νέα συμφωνία για τη μετά-μνημόνιο εποχή» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρέπει «να βγούμε νικητές από την εποχή των μνημονίων και όχι απομονωμένοι. Ξεχωρίζουμε τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Να μην αφήσουμε την εκλογή να μας πάει πίσω».

Ο Αντ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι «στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, το μπάχαλο είναι αρετή. Για κάποιους ανάπτυξη είναι τα ξοδεύει το κράτος χρήματα που δεν υπάρχουν Για κάποιους η ασφάλεια του πολίτη είναι ανυπόφορη έννοια» σημειώνοντας ότι «στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αντι-ευρωπαϊκή κατεύθυνση».

«Έχει πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχει όσο προγράμματα έχουν οι συνιστώσες του;» αναρωτήθηκε τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μια τοξική γεύση αλαζονείας» και ότι «η αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ τον έχει τυφλώσει». Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λίστα γάμου».

«Νομίζουν ότι θα εκβιάσουν την Ευρώπη για το χρέος ενώ θα της ζητούν κονδύλια;» είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν σε δάκρυα και αίμα. Σε δάκρυα και αίμα οδηγούν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει. Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα και όχι η εκλογολογία και η αστάθεια. Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να βάλλουμε μπουρλότο σε όλα. Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στον περίγυρό μας, όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές βλάπτουν το συμφέρον της χώρας» τόνισε.

«Οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από δημοσκοπήσεις. Μην προεξοφλείτε την τελική ψήφο του λαού είναι αλαζονικό. Κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που επικαλείστε μας έδειχναν πίσω το 2012. Όταν η χώρα βγαίνει από μεγάλη κρίση είναι η στιγμή που πρέπει να φοβάστε, γι' αυτό βιάζεστε για εκλογές» υπογράμμισε. 

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας:

«Προσπαθείτε να ασκήσετε ιδεολογική τρομοκρατία, κατηγορείτε ανθρώπους, ακόμη και δημοσιογράφους όπως τον Πρετεντέρη. Και μένα μου έχει ασκήσει κριτική αλλά δεν σκέφθηκα ποτέ να κάνω εμπάργκο. Τώρα κάνετε εμπάργκο και σε βουλευτές όπως τον κ. Γεωργιάδη. Αποσυνάγωγο της πολιτικής ζωής δεν μπορείτε να τον κάνετε. Σκεφτείτε πόσες φορές δεν ακούστηκαν κατηγορίες από τον δικό σας χώρο για δοσίλογους, κουίσλινγκς μερκελιστές; Πείστε πρώτα κ. Τσίπρα τους δικούς σας. Δεν φοβίζουμε εμείς τον κόσμο για εσάς, εσείς με αυτά που λέτε τρομάζετε τον κόσμο. Έχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνεται κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση μην το σκέπτεστε».