Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Η ψηφοφορία στη Βουλή ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις με την κυβέρνηση να λαμβάνει τα 155 «ναι» που αναμένονταν, μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη. 

Κατά την έξοδό του από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός ικανοποιημένος δήλωσε μετά βεβαιότητας πως οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2016 ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως «ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει». 
 
Από τώρα και μέχρι τον Φεβρουάριο η πολιτική ζωή του τόπου θα κινείται γύρω από τον μαγικό αριθμό 180, αριθμός ψήφων που χρειάζεται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Εαν κάποιος θέλει να βρει κερδισμένους και χαμένους από την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα δυσκολευτεί. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σκόπευαν με την κίνηση αυτή να φέρουν την πολιτική σταθερότητα αλλά και να υπερθεματίσουν γύρω από την λεγόμενη έξοδο από το μνημόνιο. 

Μόνο που δεν ήταν λίγες οι φωνές των βουλευτών της συγκυβέρνησης (κυρίως του ΠΑΣΟΚ), που έκαναν λόγο για πρώτη φορά για την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δημιουργώντας ένα κλίμα εσωτερικής αμφισβήτησης.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί το κατά πόσο οι εισηγήσεις αυτές θα πληθύνουν και θα γίνουν πιο επίμονες ή αν η πρόσκαιρη ευφορία με τη θετική ψήφο θα μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα. 

Από την άλλη οι μικρές αλλά υπαρκτές πάντως φοροελαφρύνσεις και οικονομικές διορθώσεις (δόσεις για τα χρέη, ρύθμιση κόκκινων δανείων, αποκατάσταση μισθών ενστόλων) σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, θα είναι καθοριστικές. 

Ο πρωθυπουργός κρατάει στα χέρια του ακόμα ένα όπλο αυτό του ανασχηματισμού που μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως σε μια αντιστροφή του κλίματος. 

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα χαμόγελα περισσεύουν. Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης της βγήκε μπούμερανγκ ενώ εκτιμούν όπως άλλωστε είπε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή πως πρόκειται για κυβέρνηση ορισμένου χρόνου. 

Ωστόσο και στην Κουμουνδούρου τα αυτογκόλ δεν έλειψαν και αυτά θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί ο αντίπαλος. Η δήλωση Δραγασάκη για συμφέροντα και επιχειρηματίες που εξυπηρετούνται από την κυβέρνηση μπορεί να προκαλεί ευκαιριακό εντυπωσιασμό για κάτι που λίγο ή πολύ οι περισσότεροι ψιθυρίζουν μεταξύ τους έδειξε όμως την αδυναμία που έχει ακόμα η αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεκριμενοποιήσει τα λεγόμενά της. 

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς και η πολυφωνία γύρω από τη διαχείριση του χρέους, παραμένουν τα αγκάθια όσο δεν αποσαφηνίζεται επακριβώς το τι θέλουν να γίνει (διαγραφή ή πάγωμα-επιμήκυνση στην αποπληρωμή), το πώς θα γίνει (μονομερώς;) και με ποιο τρόπο και επιχειρήματα θα το πετύχουν.