Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Κλίμα αβεβαιότητας που κατ’ επέκταση συντηρείται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη –μία ημέρα μετά την τελευταία του σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- πως δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο αισθάνεται αλληλέγγυος, το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας κυριαρχεί στην Χαριλάου Τρικούπη. 

Το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί με σχόλια και διαρροές για να υποβαθμίσει το θέμα, όμως είναι γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα που του δημιουργούν εμπόδια και στον στρατηγικό σχεδιασμό για έξοδο από την κρίση. 

Στα κομματικά γραφεία μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών λίγο ασχολήθηκαν με την επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στις 24 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο με αφορμή την ιστορική έκθεση για τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ. Αναμφισβήτητα όμως τα όσα πει ή δεν πει ο πρώην πρωθυπουργός ειδικά μετά τις βολές για «καμιά πενηνταριά τσογλάνια που περιφέρονταν στο Συμπόσιο της Σύμης» έχουν την πολιτική τους σημασία. 

Οι κινήσεις του Παπανδρέου δεν δείχνουν πως κάτι έχει στα σκαριά. Στελέχη όμως του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι εσωτερικές εξελίξεις μπορεί και να τον εξωθήσουν να πάρει πρωτοβουλίες. 

Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρόκειται να κάνει πίσω πριν από τις εθνικές εκλογές. Με ένταση απάντησε προχθές στον Συμεών Κεδίκογλου πως η δημοκρατική παράταξη έχει ηγέτη όταν εκείνος επίμονα ρωτούσε να μάθει ποιος θα ηγείται του σχήματος και ποιοι θα συμμετέχουν σ’ αυτό. 

Επίσης  πιστεύει ότι είναι θεμιτό να έχει κανείς φιλοδοξίες ωστόσο αυτές θα πρέπει να τις περιορίσει προς το παρών βοηθώντας για το καλό της παράταξης και της χώρας. 

Αν θέλετε κάτι να μου πείτε, κάντε το μετά τις εκλογές ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κοινοβουλευτική ομάδα ξεκαθαρίζοντας πως δεν σκοπεύει να αποσυρθεί ή να κάνει πίσω μέχρι να στηθούν κάλπες. Σ’ αυτό το στοιχείο των εκλογών ποντάρει –παραδόξως για πολλούς- ο κ. Βενιζέλος καθώς εκτιμά ότι ενδεχομένως οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που ο ίδιος θα κληθεί να έχει κομβικό ρόλο.