Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Περισσότερες από τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις έχουν φτάσει τον τελευταίο μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά γεγονός που προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει την γνώμη των πολιτών για την διακυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το μέγεθος που ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου είναι αυτό της διακυβέρνησης.

Ο λόγος είναι ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει την απόλυτη δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο για την υπερφορολόγηση, όσο και για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων. Καταλογίζουν στην κυβέρνηση καθυστέρηση στα ζητήματα της καθημερινότητας και διατυπώνουν παράπονα για τις αρρυθμίες και τις διαφωνίες που παρατηρούνται στο κυβερνητικό σχήμα .Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες ζητούν άμεσα την ανακοίνωση των φοροελαφρύνσεων άμεσα την διευθέτηση του συμψηφισμού στον ΦΠΑ άμεσα τις ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άμεσα την μείωση των φορολογικών συντελεστών. 

Επιπλέον αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι η σύγχυση και οι διαφωνίες που επικρατούν ανάμεσα στα υπουργεία . Στο ερώτημα αν είστε ικανοποιημένοι από την λειτουργία της κυβέρνησης η απάντηση όχι καταγράφει συντριπτικό ποσοστό. 

Θετικά είναι τα σχόλια που καταγράφονται για τον Αντώνη Σαμαρά που παραμένει σταθερά πρώτος και με μεγάλη διαφορά καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα που προκύπτουν για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών . Οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν επιθυμούν εκλογές ωστόσο αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε καταγράφει σε παρόμοιες δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Η εξήγηση αυτού του αποτελέσματος δεν είναι απλή ωστόσο κάποιοι εκτιμούν ότι χρεώνεται στα επικοινωνιακά λάθη και αστοχίες της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές έλεγαν με νόημα στο newpost -δεν μπορεί να υπόσχεσαι φοροελαφρύνσεις από τον Μάιο και έξι μήνες μετά να μην έχουν ανακοινωθεί. 

Ένα μέγεθος που υπάρχει σε αυτές τις δημοσκοπήσεις το οποίο χρίζει ιδιαίτερης ανάγνωσης είναι το πως βλέπουν οι πολίτες την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οι απαντήσεις είναι αρνητικές ως προς την διαπραγμάτευση και οι πολίτες δείχνουν να αγνοούν τα αποτελέσματα της αφού αυτά δεν έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους. 

Τελευταίο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι πιο θεωρούν οι πολίτες το σημαντικότερο πρόβλημα. Η ανεργία , η ακρίβεια , η υπερφορολόγηση, η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας βρίσκονται στην κορυφή των απαντήσεων ενώ η μόνη ικανοποιητική απάντηση είναι η ασφάλεια καθώς οι πολίτες αισθάνονται πιο ασφαλείς από ότι στο παρελθόν.