Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με βασικό αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο θα διεξαχθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό οικονομικών, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά κ. Σταύρο Παπασταύρου, θα μεταφέρει το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Κριστίν Λαγκάρντ για απεμπλοκή από την τρόικα και το μνημόνιο επιδιώκοντας ταυτόχρονα τόσο τη συναίνεση του Ταμείου στο ελληνικό σχέδιο όσο και μία συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
 
Η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην απεμπλοκή από το μνημόνιο τηρώντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, αναμένεται να στείλει επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία θα ζητά και επίσημα τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των στρες τεστ των τραπεζών, στις 26 Οκτωβρίου. Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει την ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.
Αυτό εξάλλου τόνισε χθες και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά όπου και είπε πως η Ελλάδα όπως αποδείχθηκε δεν χρειάζεται νέο αναγκαστικό δανεισμό και ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τα υπόλοιπα από τα χρήματα, που προβλέπονταν να πάρει από το τωρινό Μνημόνιο.

Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθούν και οι κ.κ. Χαρδούβελης, Στουρνάρας και Παπασταύρου στη σημερινή συνάντηση οι οποίοι θα βολιδοσκοπήσουν την κ. Λαγκάρντ μετά και τις δηλώσεις της ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει μια προληπτική στήριξη. Οι πιστωτές μας δείχνουν να φοβούνται την αποσύνδεση της χώρας μας από το μνημόνιο αφού όπως είπε και ο υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού τομέα Πόουλ Τόμσεν η πρόσβαση στις αγορές είναι επισφαλής λόγω της ανόδου των ελληνικών σπρεντ, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποστήριξε, την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης προγράμματος.  
 
Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς, παραμονές της συνάντησης, έσπευσε να εξηγήσει ότι δεν διαπραγματεύεται ένα νέο δάνειο αλλά μόνο την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αυτές θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχει προτείνει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.  
Ο Διοικητής της ΤτΕ πάντως χθες εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος καθώς όπως είπε «Όλοι θεωρούν πια ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του ΔΝΤ, πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει σημασία και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί». Μάλιστα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «θέλουμε να περάσουμε σε μια καινούρια σχέση».
Όπως και να ΄χει οι διαπραγματεύσεις θα έχουν και συνέχεια τη Δευτέρα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, όπου εκεί όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ θα εξεταστεί έαν  η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.