Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η προοπτική να μην καταφέρει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον κάβο της προεδρικής εκλογής είναι πλέον ορατή στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια προοπτική που επιβαρύνεται από το γεγονός ότι οι αντικειμενικές δυσκολίες της διακυβέρνησης εγγράφονται σε ένα πολιτικό κλίμα το οποίο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει παγιδευθεί σε μια σειρά «υποθέσεις», τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει την πίεσή της σε όλα τα μέτωπα. Μπορεί η δικομματική κυβέρνηση να έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αυτό για πολλούς υπουργούς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, ενώ και οι αρνητικές δημοσκοπήσεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτό διότι χρειάζεται, όπως λένε αρκετοί υπουργοί, να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και να υπάρξουν σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες που έχουν υποστεί μεγάλη αφαίμαξη εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια λόγω της μνημονιακής πολιτικής.

Η επίθεση της αντιπολίτευσης εκδηλώνεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με ένα σταθερά επαναλαμβανόμενο αίτημα για πρόωρες εκλογές, ενώ ήδη αναπτύσσεται και η ρητορική να μην δεσμεύσει η κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ με αποφάσεις, όπως στο θέμα του χρέους.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με μια σειρά πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Να δείξει δηλαδή ότι (κατά την έκφραση του Πρωθυπουργού) «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί». 

Ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές στους συνεργάτες του ότι πρέπει να τρέξουν πρωτοβουλίες«απόλυτης προτεραιότητας». Ζήτησε επίσης από υπουργούς να ελέγχουν την αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων της πολιτείας που επιβλέπουν οικονομικές δραστηριότητες και παράλληλα να ετοιμαστούν μέτρα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει έως την προεδρική εκλογή θετικές ειδήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα που θα ενισχύσουν την επικοινωνιακή και πολιτική της αντεπίθεση. Ήδη, τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και η διάταξη για την κατάργηση της προσωποκράτησης.

Από χθες ξεκίνησε η επίθεση αυτή προβάλλοντας επικοινωνιακά το θέμα τι υποσχέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς για τους ενστόλους και πότε θα λάβουν επιπλέον χρήματα.

Την προσεχή Τρίτη στο Ζάππειο θα γίνει η εκδήλωση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ από αύριο θα προβάλλεται η κυβερνητική γραμμή η επικείμενη έξοδος του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει απολύτως πώς θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά ευελπιστεί πως το παιχνίδι γυρίζει…Και γι’ αυτό εμφανίστηκε και τόσο σίγουρος στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016…

Μόνο που θα χρειαστεί όπως παραδέχονται και υπουργοί αλλαγή του κλίματος και χειροπιαστά μέτρα, ενώ παρασκηνιακά ορισμένοι αναλύουν και συζητούν τα σενάρια που διακινούνται για τις κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.