Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Το τι θα φέρει η επόμενη μέρα στην κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης περιμένουν να δουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό προκειμένου να συσπειρωθούν οι  δυνάμεις των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τελικά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος βγήκαν αποδυναμωμένοι μέσα από την  πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού που προτάθηκε από αρκετούς βουλευτές. 

«Ούτε στο χειρότερο όνειρο τους οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα υπήρχε μια τέτοια πρόταση έμμεσης αμφισβήτησης τους ακόμα και από στελέχη που στο παρελθόν είχαν σταθεί πλάι τους λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου . Εκτός αυτού η όλη διαδικασία απέδειξε ότι  πολύ δύσκολα η δικομματική κυβέρνηση θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που θέλει για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας αφού ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης δεν  μπόρεσαν να αποσπάσουν μερικές ψήφους παραπάνω.» 

Τα στελέχη  της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ακόμα ότι το επόμενο διάστημα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θα αντιμετωπίσουν σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα φως στον ορίζοντα για απεμπλοκή της κυβέρνησης από το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιπέσει εξ αιτίας των μνημονίων. 

Σε ότι αφορά τον απολογισμό από την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι βγήκαν κερδισμένα για δυο λόγους. 

Ο πρώτος έχει να κάνει με τον τρόπο αλλά και το περιεχόμενο που είχε η συζήτηση. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας χαμηλούς τόνους ακόμα και όταν προκλήθηκε συμπαρέσυρε τους αντιπάλους του σε έναν διάλογο πολιτισμένο αλλά και ουσιαστικό αφού κατάφερε να θέσει όλα τα θέματα τα οποία είχε κατά νου να θέσει χωρίς να του ξεφύγει η κατάσταση ούτε μια στιγμή. 

Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με αυτή καθ εαυτή την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν τα στελέχη του. Θεωρούν δε ότι με την αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη για τους φίλους του πρωθυπουργού κατάφεραν να στείλουν μήνυμα εκεί που ήθελαν χωρίς ωστόσο να συμπαρασυρθούν σε περιττές αποκαλύψεις αυτή την στιγμή. 

Πάντως χθες και με αφορμή τις κυβερνητικές επαφές με τους τροϊκανούς  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία που δεν θα έχει την έγκρισή του και θα υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.»