Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο η συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 έπειτα από επαφές που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη Ουάσιγκτον.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει διευκρινίσει ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι κρίσιμοι μήνες για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως έχει πει μάλιστα, πολλά θα εξαρτηθούν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, τον προϋπολογισμό του 2015, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

Ερωτηθείς για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, ο ίδιος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι, αν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και αντανακλά τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, τότε το Eurogroup θα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο με το περιεχόμενό του.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με το αίτημα που έχουν υποβάλει η Γαλλία και η Ιταλία για τη χρήση δημοσίων πόρων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θέμα στο οποίο αντιδρά όμως η Γερμανία.