Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωνε ότι οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο άρχισαν και ότι το ΔΝΤ είναι θετικό σε αυτή την προοπτική. 

Το σχέδιο Σαμαρά για την επιστροφή της ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μένει να δούμε αν ο πρωθυπουργός θα δικαιωθεί στην εκτίμησή του ότι το 2014, η χώρα θα επανακάμψει (οικονομικά) και μαζί της, θα επανακάμψει και η κυβέρνηση και η ΝΔ.   

Την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση. Η άφιξη της (συζύγου του Τζόρτζ Κλούνεϊ) Άμαλ Αλαμουντίν, δικηγόρου που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προσφέρει νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, αλλά και τα νέα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη, δεν γεμίζουν την τσέπη μας, αλλά- κακά τα ψέματα, δημιουργούν καλό κλίμα.  

Η κυβέρνηση περιμένει ότι τις επόμενες μέρες το κλίμα θα μεταστραφεί προς το θετικότερο και σε αυτό θα παίξουν ρόλο οι φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί και αυτές που αναμένεται να ανακοινωθούν (όπως π.χ. η μείωση της φορολογίας) σε συνδυασμό με θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Όλο το «πακέτο» θα δώσει- σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, την απαραίτητη ώθηση στην κυβέρνηση ώστε να πείσει ότι οδεύουμε προς το τέλος του τούνελ, σε δρόμο ανάπτυξης. Και αυτό θα δώσει το δικαίωμα να περάσει στους πολίτες το δίλλημα «ανασυγκρότηση ή οπισθοδρόμηση», «σιγουριά ή αστάθεια». 

Αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει (και τα θέλει) η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτός και ο στόχος των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, άσχετα αν στην ψήφο εμπιστοσύνης μετρήθηκαν 155 «ναι». Στον σχετικό κατάλογο καταγράφονται ήδη πολλά ονόματα ανεξαρτήτων βουλευτών οι οποίοι με τη στάση τους τα ξημερώματα του Σαββάτου, θεωρείται ότι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας.  

Οι Δ. Σταμάτης, Μ. Βορίδης και Χρ. Λαζαρίδης έχουν κάπου 100 μέρες για να τους πείσουν και ο Α. Σαμαράς  περίπου τρεις μήνες για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα.