current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση14:26

Κασουλίδης: Κανονικά οι γεωτρήσεις – Να σταματήσει τους εκβιασμούς η Άγκυρα

Η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτη το πρόγραμμα των γεωτρήσεων διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Δημοσίευση 14:26’
αρθρο-newpost

Η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτη το πρόγραμμα των γεωτρήσεων διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτη το πρόγραμμα των γεωτρήσεων και για αυτό το θέμα δεν θα υπάρξει υποχώρηση, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε πως ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές, την επίδειξη ισχύος και τους εκβιασμούς. 

Ταυτόχρονα υποστήριξε πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου – κατ’ επέκταση και οι υδρογονάνθρακες- ανήκει σε όλους τους κύπριους και θα κατανεμηθεί αναλογικά, όταν επιλυθεί το Κυπριακό. 

Ωστόσο, παρατήρησε ότι έσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας και αναρωτήθηκε «προς τι λοιπόν» αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κασουλίδης και στο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τους τζιχαντιστές, λέγοντας ότι «πολλές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο της Τουρκίας, ως προς την ενίσχυση και τη δημιουργία αυτής της τερατώδους οργάνωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι την ενίσχυε και οικονομικά και με παροχή οπλισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε «την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μετάσχει η χώρα μας στον διεθνή σχηματισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως έπραξε και η Κύπρος. 

Υπογράμμισε ότι πρέπει να στέλνουμε πολύ καθαρά μηνύματα εάν θέλουμε να μετέχουμε στους διεθνείς συσχετισμούς και εάν δεν θέλουμε οι περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις να λειτουργούν επιβαρυντικά για τα εθνικά μας θέματα όπως είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τις συζητήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «εκτός από την τριμερή συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας συνεχίζεται και η διμερής συνεργασία με την Αίγυπτο και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό, στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών, που ασχολούνται με ζητήματα οροθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.


σχετικα αρθρα