current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση17:55

Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τις διαπραγματεύσεις και τη… φυγή από το ΔΝΤ

Τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας για την πλήρη απεμπλοκή από το μνημόνιο θα εξετάσουν ο πρωθυπουργός ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες ημέρες.

Δημοσίευση 17:55’
αρθρο-newpost

Τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας για την πλήρη απεμπλοκή από το μνημόνιο θα εξετάσουν ο πρωθυπουργός ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες ημέρες.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας για την πλήρη απεμπλοκή από το μνημόνιο θα εξετάσουν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρξει και συνάντηση Σαμαρά –Βενιζέλου.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα προβλέπει την δημιουργία από ελληνικής πλευράς ενός σχεδίου ανάπτυξης το οποίο εάν χρειάζεται θα δέχεται χρηματοδοτικές «ενέσεις» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η Ελλάδα είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και θα ολοκληρωθεί παράλληλά με το τέλος της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα .Το βάρος αυτού του προγράμματος έχει πέσει σε δύο υπουργεία, το Οικονομικών και το Ανάπτυξης ενώ η τελική έγκριση θα δοθεί από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους προσπαθεί να επιτύχει:

  • Το γεγονός ότι η χώρα πρέπει να είναι απολύτως διασφαλισμένη απέναντι στις αγορές που οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην χρηματοδότηση
  • Την συνέχιση χωρίς μεταβολές της δανειοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις στην παρούσα φάση για την επόμενη φάση στην οποία θα εισέλθει η ελληνική οικονομία είναι ο τρόπος που θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 25 δις για την επόμενη διετία αφού η χώρα μας θα παραιτηθεί των δόσεων του ΔΝΤ.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι κάνουν λόγο για αξιοποίηση του ποσού των 8 δισ. από το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την προυπόθεση να μην τα χρειαστούν οι τράπεζες ή ακόμα να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης που στο τέλος του έτους υπολογίζονται στα 7 δισ. ευρώ.

Η έξοδος στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων επταετούς ή ακόμα και δεκαετούς διάρκειας μπορεί να καλύψει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού ενώ στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η ανταλλαγή των τωρινών ομολόγων με νέες εκδόσεις.


σχετικα αρθρα