current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση17:25

Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέει η Αθήνα – «Μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι»

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το Eurogroup όπου τέθηκαν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση καθώς και τα δημοσιονομικά της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Δημοσίευση 17:25’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το Eurogroup όπου τέθηκαν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση καθώς και τα δημοσιονομικά της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το Eurogroup όπου τέθηκαν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση καθώς και τα δημοσιονομικά της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση ανέφεραν πως προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ τόνισαν πως η κυβέρνηση επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». 

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα αλλάξει, αν ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.

Ντάισελμπλουμ: Μεγάλη η πρόοδος, μένει αρκετή δουλειά ακόμη

Ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, ωστόσο όπως είπε «σε κάποιους τομείς χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες δράσεις.

Σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος – στα τέλη του 2014- επεσήμανε πως θα γίνει η συζήτηση όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παράλληλα κλήθηκε να σχολιάσει εάν η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας είναι πρόωρη και απάντησε χαρακτηριστικά: 

«Ξέρουμε ότι το πρόγραμμα τελειώνει. Υπάρχει μεγάλη συμφωνία ότι θα πρέπει να είναι βιώσιμη έξοδος και αξιόπιστη για όλα τα εξωτερικά μέρη. Πώς θα σχεδιαστεί θα το συζητήσουμε – θα πρέπει να γίνει με συνετό τρόπο όπως το έθεσε ο Έλληνας υπουργός».

Εξάλλου, όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, oι συνομιλίες όσον αφορά την Ελλάδα επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας νέας γραμμής πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ταυτόχρονα, σχολίασε τα περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δηλώνοντας πως «θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις και αυτό είναι γεγονός».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2015, ο επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι εξ όσων πληροφορείται η επικείμενη Προεδρική εκλογή στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στις κάλπες. 

Ανέφερε, πάντως χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικοί κύκλοι στις χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι πάντα στο υπόβαθρο των συζητήσεων, αλλά ποτέ στην επιφάνεια.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν σημείωσε πως το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας εξετάζεται, ενώ τόνισε πως έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, είπε και προσέθεσε πως αυτό φαίνεται και από την αγορά ομολόγων. Ο ίδιος τόνισε ότι στη χώρα πρέπει να προχωρήσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. 

«Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία του για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης καλώντας τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης να συνεχίσουν την εξυγίανση των προϋπολογισμών τους.  

Όπως είπε χαρακτηριστικά – στρέφοντας το βλέμμα σε Ιταλία και Γαλλία– η «τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη απαιτεί γενναίες μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει την επιλογή να επιστρέψει τα αδιάθετα κεφάλαια για τις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες και να δώσει το πράσινο φως ο ESM.


σχετικα αρθρα