Τη γλώσσα της πειθούς έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενημερώσει την τρόικα ότι θα καταφέρει, τελικώς, να εξοικονομήσει περί τα 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011.

Όπως έγινε γνωστό, η σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τα μέλη της τρόικας, έγινε σε κλίμα συνεργασίας. Ο δε υπουργός διαβεβαίωσε τους ελεγκτές ότι «αυτά που λέμε, θα τα κάνουμε».

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εξοικονομήσει 568 εκατ. ευρώ, που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες του συστήματος, και 840 εκατ. ευρώ επιπλέον. Πλην των 568 εκατ., η τρόικα αξιώνει εξοικονόμηση άλλων 700 εκατ. ευρώ. Στο κρίσιμο ραντεβού της Πέμπτης, εκ μέρους του Υπουργείου, θα επιχειρηθεί να πειστούν τα μέλη της τρόικας ότι υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης 840 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011.

Όπως εξήγησε σήμερα ο κ. Λοβέρδος το αν θα πειστεί, ή όχι, η τρόικα «έχει να κάνει με το αν οι παρεμβάσεις, που προτείνουμε να γίνουν θα ικανοποιήσουν τις εκτιμήσεις των τριών εμπειρογνωμόνων». Ο υπουργός, πάντως, διευκρίνισε ότι «οι δράσεις αυτές είναι συγκεκριμένες και δεν έχει στη φαρέτρα του άλλα όπλα για να επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση».

Ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μισθών και των επιδομάτων. «Δεν θα επηρεαστούν», είπε, επισημαίνοντας πως «δεν θα δείτε πουθενά συγχωνεύσεις νοσοκομείων».

Αναφερόμενος στις δράσεις, που προτείνει στην τρόικα, είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν τα 840 αυτά εκατ. από την πολιτική, που εφαρμόζεται από την ημερήσια λειτουργία των νοσοκομείων, από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και από άλλα, που έχουν να κάνουν με νοοτροπίες χρόνων, όπως, για παράδειγμα, ότι ο δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να σταματήσει να επισκέπτεται οποιονδήποτε γιατρό, αλλά κάποιον από τους 12.000 γιατρούς του ΟΠΑΔ. Εκτίμησε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περί τα 280 εκατ. με τις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει στον ΟΠΑΔ, και άλλα 250 από την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών. Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα 89 ακριβότερα φάρμακα θα αγοράζονται πλέον και εκτός των φαρμακείων των νοσοκομείων με μικρότερο κέρδος, θα εξοικονομηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ακόμη ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αναζητούν παροχή υπηρεσιών Υγείας σε έξι πλέον συγκεκριμένα νοσοκομεία, τέσσερα στην Αθήνα και δύο στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σταματήσει -όπως άφησε να εννοηθεί- η υπερσυνταγογράφηση.

Μία από τις δράσεις, που εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, είναι η επέκταση του μέτρου της καταβολής τριών ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία από μετανάστες, ανασφάλιστους και ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Επίσης, τόνισε ότι, στο εξής, στα ταμεία θα πληρώνουν και τις εξετάσεις, που γίνονται στα κέντρα Υγείας και όχι μόνον στα νοσοκομεία.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος εντάσσεται η απαγόρευση χορήγησης του συνόλου των φαρμάκων στους ανασφάλιστους, οι οποίοι στο εξής θα μπορούν να χρησιμοποιουν μόνο γενόσημα φάρμακα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συζήτησης με την τρόικα, ο υπουργός τόνισε ότι η συζήτηση δεν έκλεισε, «δεν είπαν "καλώς", είπαν ευχαριστούμε για τη συνεργασία και έφυγαν».

Ο προβληματισμός του υπουργού Υγείας είναι αν η τρόικα θεωρήσει υπεραισιόδοξα τα μέτρα αυτά για την εξοικονόμηση των 840 εκατ. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να προτείνει άλλα μέτρα. «Δεν βλέπω άλλες πολιτικές, δεν ξέρω από πού αλλού μπορώ να τα βρω», είπε χαρακτηριστικά.