Απαντήσεις στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται για το υπερβολικό χρέος και για τις καταγγελίες ότι επί διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή η χώρα δανείστηκε 125 δισ. ευρώ δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος γίνεται λόγος για προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως επισημαίνεται, "έχει το θράσος και μιλά", την ώρα που είναι αυτό που "μέσα από τη λαίλαπα του ΔΝΤ έχει αυξήσει το χρέος πέρα από κάθε σύγκριση με το παρελθόν".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση από τα 125 δισεκατομμύρια που δανείστηκε η Νέα Δημοκρατία στα χρόνια της διακυβέρνησής της, 2004-2009, τα 45 δισεκατομμύρια αφορούν «αναχρηματοδότηση» του παλαιότερου χρέους.

"Δηλαδή", τονίζεται στην ανακοίνωση, "έληγαν κάποια προηγούμενα δάνεια και δανείστηκε η Ελλάδα να τα εξοφλήσει, κάτι που σημαίνει πως δεν ήταν καινούργιο χρέος, αλλά ένα παλαιότερο που αναχρηματοδοτήθηκε. Από τα υπόλοιπα λοιπόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ, το 62,5% (50 δισ. στα 80) πήγαν για τόκους προηγουμένων ετών, δηλαδή για να εξυπηρετηθεί παλαιότερο χρέος, που το βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (του ΠΑΣΟΚ), το 12,5% (10 δισ. στα 80) πήγε για πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων, που επίσης είχαν παραγγείλει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το 8,95% (7,2 δισ. περίπου στα 80) πήγε για πληρωμές Κοινωνικής Ασφάλισης -στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ- που επίσης είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το 3,3% (2,6 δισ. περίπου στα 80) για χρέη νοσοκομείων που άφησε το ΠΑΣΟΚ και τα πλήρωσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ένα ακόμα 4% (3,2 δισ. περίπου στα 80) πήγε για «λοιπές χρεώσεις» που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Άρα τα 73 από τα 80 ήταν υποχρεώσεις που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ και μόλις, σύμφωνα με τη ΝΔ, 7 δισεκατομμύρια ήταν η καθαρή «συμβολή» των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

"Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δεν δημιούργησε «πρόσθετο χρέος» 125 δισεκατομμυρίων, ούτε 80, αλλά μόλις… 7 δισεκατομμύρια", τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.