Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να δέχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα εισηγήσεις για να προχωρήσει σε έναν μίνι ανασχηματισμό ωστόσο φαίνεται ότι παρέμεινε σταθερός στην πάγια θέση του ότι οι ανασχηματισμοί δεν γίνονται «κάθε τρεις και λίγο». 

Την φράση αυτή την είχε πει πέρυσι ο πρωθυπουργός όταν οι δημοσιογράφοι επιμόνως τον ρωτούσαν γιατί δεν προχωρά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Παρά τα σενάρια, που τροφοδοτούνταν και από διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και τις εισηγήσεις που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν στην απόφαση να μην προκαλέσουν εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, αναστάτωση στο υπουργικό συμβούλιο.  

Αντί του ανασχηματισμού ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει τα λεγόμενα «γκάζια» στους υπουργούς του. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αύριο το απόγευμα, δεν θα είναι μια αποτύπωση του κυβερνητικού έργου αλλά θα είναι ένας οδικός χάρτης παρατηρήσεων για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς. 

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο η πολιτική της κυβέρνησης να γίνεται αντικείμενο διαφωνίας των υπουργών στα τηλεπαράθυρα και θα ζητήσει από τους υπουργούς λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις. 

Επιπλέον θα μιλήσει για τις σχέσεις των υπουργών με το Μέγαρο Μαξίμου και θα ζητήσει τακτικότερη επικοινωνία με τον ίδιο και τους συμβούλους του ώστε να αποφεύγονται οι ρήξεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι διαφοροποιήσεις  και οι διαφωνίες των υπουργών. 

Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές και μάλιστα δεν θα διστάσει να αντικαταστήσει μεμονωμένα ένα υπουργό η υφυπουργό , που θα κρίνει ότι δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη κυβερνητική λειτουργία. 

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και στις σχέσεις υπουργών που προέρχονται από τη ΝΔ με αυτούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οι διαφωνίες λύνονται μεταξύ των δύο ομάδων επικοινωνίας των δύο κομμάτων που έχουν συσταθεί από πέρυσι για αυτό το σκοπό, αναμένεται να τονίσει ο κ Σαμαράς και όχι στα μέσα ενημέρωσης. 

Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο του μίνι ανασχηματισμού απομακρύνεται και η μόνη αλλαγή που θα επέλθει στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι η αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου που φεύγει  σε περίπου δυο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, όπου και θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του επιτρόπου.