current views are: 1

14 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:50

Ένα χρόνο ετοίμαζαν την κίνηση οι 200 του ΠΑΣΟΚ

Παρά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που συντελείται από το 2010, είναι γνωστό ότι δύο είναι τα κάστρα όπου οι δυνάμεις του άντεξαν και δεν ισοπεδώθηκαν: η τοπική αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός. 

Δημοσίευση 12:50’
αρθρο-newpost

Παρά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που συντελείται από το 2010, είναι γνωστό ότι δύο είναι τα κάστρα όπου οι δυνάμεις του άντεξαν και δεν ισοπεδώθηκαν: η τοπική αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός. 

Γράφει η Βασιλική Σιούτη 

Παρά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που συντελείται από το 2010, είναι γνωστό ότι δύο είναι τα κάστρα όπου οι δυνάμεις του άντεξαν και δεν ισοπεδώθηκαν: η τοπική αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός. Οι δύο αυτοί χώροι έχουν αναδείξει μία τεράστια γκάμα παραγόντων του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια. Με την έναρξη της εποχής των μνημονίων, και ειδικά μετά το 2012, πολλοί διαφοροποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΚΕ, αποκτώντας μία αυτονομία. 

Στις εκλογές του 2012, όπως και στις πρόσφατες ευρωεκλογές,  αρκετοί  από αυτούς στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι δημόσια και  άλλοι πιο σιωπηρά. Τα περισσότερα από αυτά τα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όμως,  δεν προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά.  Άλλοι γιατί το κόμμα -κυρίως η κομματική βάση- δεν θα τους αποδέχονταν εύκολα και άλλοι γιατί ήθελαν να γίνει με τους δικούς τους όρους και αυτό δεν το δεχόταν η Κουμουνδούρου.  Έτσι όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη αυτά κρατούσαν μία στάση «εντός, εκτός κι επί τα αυτά».

Το επόμενο βήμα ήταν αυτό που έγινε το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο Τιτάνια, όπου συναντήθηκαν περίπου 200 άτομα και αποφάσισαν να ιδρύσουν μία πολιτική κίνηση η οποία δεν αποκλείουν να μετεξελιχθεί σε κόμμα. Πολλοί είναι εκείνοι που προεξοφλούν πως σύντομα θα  προσχωρήσουν  στο ΣΥΡΙΖΑ με καλύτερους όρους από ότι θα πετύχαιναν ως μονάδες, καθώς τους κατηγορούν ότι αυτός είναι εξαρχής ο σκοπός τους.  Αυτό όμως -παρότι μια τέτοια εξέλιξη (προσχώρησης δηλαδή) δεν μπορεί να αποκλειστεί- δεν φαίνεται να είναι απολύτως ακριβές. 

Αρχικός στόχος είναι να διατηρήσουν την ισχύ  -που απέκτησαν ως παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-  στους εργασιακούς ή αυτοδιοικητικούς  χώρους,  χωρίς την ανάγκη αναφοράς σε «Δημοκρατική Παράταξη» ή ότι άλλο μπορεί να προκύψει στην πορεία, αλλά  και να αποφύγουν  να αφομοιωθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα με τις εξελίξεις  που θα προκύψουν, ενδέχεται να στηρίξουν το επόμενο καινούργιο  ΠΑΣΟΚ ή να φτιάξουν κόμμα, ή να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Γνωρίζουν καλά ότι έχουν πραγματική ισχύ στα χέρια τους, αναφέρει στέλεχος που συνομιλεί μαζί τους.  «Ο Σύριζα δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποκτήσει αντίστοιχη δύναμη σε εργασιακούς χώρους και σωματεία. Φοβούνται ότι αν δεν τα καταφέρει όταν θα κληθεί να κυβερνήσει,  θα «σκάσει» και αυτός σύντομα κάτω από το βάρος της διαχείρισης της εξουσίας και θέλουν να είναι σχετικά αυτόνομοι, ώστε να συνεχίσουν να παίζουν ρόλο. Θα συνεργάζονται βέβαια κατά  περίπτωση,  όπως γινόταν μέχρι τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια.  Αλλά η  αλαζονεία ορισμένων στελεχών είναι κάτι που μετά βίας ανέχονται» αναφέρει. 

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είπαν ότι θα επιχειρήσουν να συγκαλέσουν μία πανελλαδική διάσκεψη χιλίων στελεχών στην Αθήνα, όπου φιλοδοξούν  να παρουσιάσουν και μία διακήρυξη.  «Με το υφιστάμενο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουμε καμία σχέση» λένε, προσθέτοντας όμως ότι είναι νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση , αφήνοντας το ανοιχτό επί της ουσίας, ειδικά για την περίπτωση που αλλάξει ηγεσία και γραμμή.  Κριτική στάση  πάντως, κρατάνε και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αβαθής ο λόγος του, έχει μπει σε ένα κύκλο αντιφάσεων και μοιάζει να επιδιώκει την εξουσία για την εξουσία» σχολιάζουν, ωστόσο τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μέτωπο προς τα αριστερά, καθώς προτεραιότητα τους είναι να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά. 

«Μας ενδιαφέρει η πολιτική με αξίες και όχι η κατάληψη εδράνων και τα παιχνίδια νομής εξουσίας» δηλώνει στο Newpost ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, από τους επικεφαλής της κίνησης,  επισημαίνοντας  ότι οι αντίπαλοι δεν είναι στα αριστερά τους. 

Οι συζητήσεις και η προετοιμασία  για την πρωτοβουλία των 200  του ΠΑΣΟΚ είχε  ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο.  Οι ίδιοι λένε ότι έχουν μιλήσει με 3.500 στελέχη αλλά «είναι προσεκτικοί και δεν τα ανακοινώνουν πριν τα ελέγξουν όλα ένα ένα,  κυρίως σχετικά με την ηθική ακεραιότητα τους». 

Στο ΠΑΣΟΚ μιλάνε για «πολιτικό παιχνίδι». «Αυτοί έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό. Δεν μπορούν να μιλάνε στο όνομα του ΠΑΣΟΚ» αναφέρουν.  «Μας έλεγαν ότι είχαν 5.000 υπογραφές. Που είναι αυτές; Ποτέ δεν τις εμφάνισαν, ισχυρίζονται και υποστηρίζουν   ότι όλα αυτά γίνονται για να βρουν ένα όχημα να μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ.  

Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε πολλές ακόμα τέτοιες κινήσεις.


σχετικα αρθρα