Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το σχέδιο δεν έχει όνομα, μπορεί όμως να χαρακτηρισθεί επιχείρηση «όλα για όλα». Είναι το σχέδιο της ΝΔ για το διάστημα που απομένει ως τις επόμενες εκλογές - οποτεδήποτε και αν προκύψουν. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εισήλθε στην διακεκαυμένη ζώνη των 120 ημερών, μια περίοδο έως την προεδρική εκλογή, κατά την οποία θα κριθούν πολλά, κυρίως ο βίος του δικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και η ΝΔ τίθεται επί ποδός και η δράση του εισέρχεται σε μια περίοδο στην οποία θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να πείσει ότι μπορεί να αναμετρηθεί επί ίσοις όροις με το ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη και όπως φάνηκε και την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, θα επικρατήσει η πόλωση και η μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα.

Η στρατηγική του Πρωθυπουργού φάνηκε ξεκάθαρα με την ομιλία του στη Βουλή και τον επιθετικό τόνο έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη μάχη θα είναι επικοινωνιακή και θα κατατείνει να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι «κάτι αλλάζει» επί της ουσίας και το τέλος του μνημονίου και άρα της τρόικας, με τη μορφή που την ξέραμε έως σήμερα τελειώνει!

Γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη προβολή στη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία (Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και Σταύρος Παπασταύρου, πρωθυπουργικός σύμβουλος) με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ήδη δίδεται σήμα περί της αρχής της εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα και επιμένουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες ότι το τέλος του μνημονίου, όπως οι ίδιοι λένε, θα ορίσει και τις συντεταγμένες του πολιτικού χάρτη για την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

Κυρίως όμως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρεθούν οι υπόλοιποι 25 βουλευτές, ώστε προστιθέμενοι στους 155 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, να συμπληρώσουν τον αριθμό των 180 που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πολύ σίγουρος ότι θα τα καταφέρει και αποδίδει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στις επόμενες κινήσεις του, στην προώθηση των φοροαπαλλαγών και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, στην ψήφιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη, κ.α.

Αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος και στη Βουλή ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες δημιουργίας της προεδρικής πλειοψηφίας.

Επίσης, όπως προκύπτει από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά, η κυβέρνηση και η ΝΔ θα υψώνουν εφεξής όλο και περισσότερο τους τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στο στόχαστρο της αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορικής της κυβερνητικής παράταξης θα βρεθεί προσωπικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και εάν θα γίνει και ανασχηματισμός και εκτός από την αντικατάσταση του νέου επιτρόπου της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου στη θέση του υπουργού Αμυνας υπάρξουν και άλλες αλλαγές.

O Πρωθυπουργός έχει κλειστά τα χαρτιά του και έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις, και για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να μην κάνει αλλαγές.