Την ανάγκη επαναφοράς του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, έθεσε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στην αρμόδια επιτροπή που συζητούσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κ. Λυκουρέντζος δεν φάνηκε να αρκείται με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σταδιακές φοροελαφρύνσεις και ζήτησε οι αλλαγές να ισχύσουν άμεσα, εντός του 2015.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, καθώς ο κ. Σταϊκούρας δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί.

Κατά τα άλλα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία απ' τις χώρες που θα επωφεληθούν των μέτρων χαλάρωσης της δημοσιονομικής στρατηγικής».

Χαρακτήρισε εξάλλου το προσχέδιο του προϋπολογισμού, «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο» - ενώ για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, διαπίστωσε πως «δεν πάμε πλέον πιο κάτω απ το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε και αισιοδοξούμε για περισσότερα, στην ανοδική πορεία της οικονομίας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το προσχέδιο του πολιτική της αποτυχίας και  συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. 

«Η οικονομία χρειάζεται ένα “σοκ” είτα μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις είτε με τη μείωση του χρέους το οποίο θα επιτρέψει να επιτύχουν οι στρατηγικές ζήτησης αλλά και οι μεταρρυθμίσεις» είπε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε παράλληλα πως οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «όλοι οι αναλυτές μιλούνε για ένα τρίτο επεισόδιο ύφεσης. Το ΔΝΤ στην τελευταία του Έκθεση λέει, πως ασχέτως τι πολιτική θέλεις να ακολουθήσεις, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να κάνεις δημόσιες επενδύσεις - όμως οι δημόσιες δαπάνες καταγράφουν ιστορικό χαμηλό και οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται, με την προσδοκία ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα καλύψουν το κενό».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ  Γιάννης Κουτσούκος απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο είπε πως «θα περίμενα, μία κόλλα χαρτί όπου θα έλεγε τόσα έξοδα, τόσα έσοδα, τόσο πλεόνασμα, ή έλλειμμα. Επειδή μέχρι τον Δεκέμβρη έχετε αρκετό χρόνο, σας συνιστώ να επιχειρήσετε αυτήν την άσκηση, για να δούμε το πώς οι θεωρίες που αναπτύσσετε μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο χαρτί και να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα».

«Εάν το πολιτικό κλίμα δεν το επιτρέπει, κανείς απ' τους όρους πάνω στους οποίους εδράζεται η επιτυχία του προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπάρξει» συνέχισε ο κ. Κουτσούκος.

«Ο Ντάισεμπλουμ και οι αξιωματούχοι της τρόικας, λένε πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Ο πρόεδρος του Eurogroup λέει πως δεν φεύγει το ΔΝΤ και πως η εποπτεία θα υπάρχει πάντα. Η υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης λοιπόν, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας» σημείωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

Η Ασημίνα Ξηροτήρη από τη ΔΗΜΑΡ, σημείωσε πως η προβλεπόμενη στο προσχέδιο αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, βασίζεται «σε κατά φαντασίαν υλικά» και διερωτήθηκε: 

«Με ποιους δημόσιους πόρους (προκειμένου να προσελκυθούν ιδιωτικοί πόροι) θα γίνει αυτό; Με ποια ρευστότητα; Θα γίνει πρόσθετος δανεισμός;»

Για «ανιστόρητες γενικεύσεις» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υιοθέτηση μέτρων αντίστοιχων εκείνων της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία (διαγραφή χρέους με ρήτρα ανάπτυξης).

Π.Τ.