Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σκηνικό άγριας πόλωσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στήνεται μεθοδικά τα τελευταία 24ώρα καθώς και οι δύο πλευρές επιλέγουν τους υψηλούς τόνους και τη μέχρι εσχάτων σύγκρουση με ορόσημο τη συμφωνία για το χρέος και το μνημόνιο και την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ελάχιστα 24ώρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, επιδίωξη της οποίας ήταν να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και να ενισχύσει την εικόνα σταθερότητας της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο, κυρίως, στο εξωτερικό, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή δίνη πόλωσης ενώ τα σενάρια αστάθειας, αντί να υποχωρήσουν, διογκώθηκαν. Ως αποτέλεσμα, οι, ήδη επιφυλακτικοί για την ελληνική έξοδο, πιστωτές της χώρας εμφανίζονται περισσότερο αρνητικοί, οι αγορές «τιμωρούν» με αυξημένα επιτόκια στέλνοντας σήμα αποκλεισμού από την αγορά ομολόγων ενώ στο εσωτερικό οι εκατέρωθεν ισχυρισμοί υπερβαίνουν, πλέον, τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει εμφανώς, τόσο μέσω των πρωτοφανών υπαινιγμών για προσπάθειες χρηματισμού ανεξάρτητων βουλευτών όσο και με συναντήσεις όπως η χθεσινή του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος εκφραστής του αντιμνημονιακού μετώπου και, ως εκ τούτου, να προσεταιριστεί στην κάλπη το σημαντικότερο τμήμα αυτών των ψηφοφόρων. Και η προσπάθειά του μοιάζει να αποδίδει, σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, επιδιώκει να εκφράσει το εναπομείναν αστικό κομμάτι, προσθέτοντας και ιδεολογικά στοιχεία στην αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου. Ωστόσο, η κυβερνητική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όσες ελαφρύνσεις κι αν κάνει, όσες αποκαταστάσεις αδικιών και αν υποσχεθεί, πάντοτε θα υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε αδαπάνως τάζει. Επιπλέον, ένα ισχυρό «ατού», μέχρι πρότινος, της κυβερνητικής πλευράς, ο φόβος και η ανησυχία για μία νέα περιπέτεια της Ελλάδας, μοιάζει να υποχωρεί καθώς η πλειονότητα των πολιτών όχι μόνον δεν φοβάται πλέον ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά πιστεύει, με ισχυρά μάλιστα ποσοστά, ότι είναι εφικτό το «κούρεμα» του χρέους που έχει η χώρα έναντι των υπολοίπων λαών της ευρωζώνης! Γι αυτό, άλλωστε, χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κινήθηκε στα όρια, εγείροντας ζήτημα bank run, κλεισίματος τραπεζών και... ΑΤΜ, εφόσον ο κ. Αλ. Τσίπρας «κάνει τις παλικαριές του στην Ευρώπη». 

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να αναφερθεί στα τελευταία γεγονότα και να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται την ίδια συνταγή να ακολουθήσει και ο κ. Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. επίσης θα τοποθετηθεί στη συνεδρίαση), έστω κι αν το ΠΑΣΟΚ μόνον να χάσει έχει από τους οξείς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει όσα είπε και στη Βουλή για ανεύθυνη και υπονομευτική στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία και θα χρεώσει την εικόνα ανησυχίας για το μέλλον της Ελλάδας που κυριαρχεί πλέον σε κύκλους της Ευρώπης, των ΗΠΑ αλλά και των αγορών. 

Αυτά, δε, όταν απομένουν σχεδόν τέσσερις πλήρης μήνες μέχρι την έναρξη των διαδικασιών εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Εκτός αν, η ίδια η ένταση αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο με τους πιστωτές επιταχύνουν τα πράγματα...