Μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στον ιο του Έμπολα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, στη Βουλή, το υπουργείο προχωρά στην άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών προκειμένου να μεταβούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, με στόχο να υπάρξει έλεγχος των εισερχομένων, μια πρώτη επαφή, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων. 

Επιπλέον μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνει και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει άσκηση στη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα. Η άσκηση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, για την πιθανή εμφάνιση του ιού Έμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεπικουρούμενος από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής ότι εκδόθηκε κάρτα που θα διανέμεται από τις αεροπορικές εταιρείες και θα διανέμεται και στα λιμάνια. Με την κάρτα θα υποβάλλεται ένα ερωτηματολόγιο, από το οποίο θα προκύπτει η χώρα προέλευσης του επιβάτη, ο χρόνος αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του. Στόχος είναι, να αυξηθεί ο βαθμός εγρήγορσης του ίδιου του ταξιδιώτη, όπως είπε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η κάρτα αυτή έχει ήδη διανεμηθεί στις ΗΠΑ.

Επίσης όπως έγινε γνωστό έχει οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας, όπως και ειδικός χώρος στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ. Ο κ. Βορίδης εξήγησε πως έχει οριστεί υγειονομικό προσωπικό και έχει εξοπλιστεί με την απαραίτητη στολή και σύνεργα , ενώ ενημέρωσε πως έχει δημιουργηθεί η κάρτα εισερχομένου επιβάτη στην οποία θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης και αναχώρησης.

«Αν ο ιός του έμπολα «ξεφύγει και πάρει έκταση στις χώρες όπου συναντάται, αν υπάρξει μία έκρηξη του ιού σε αυτές τις χώρες, δεν μπορούμε μόνο με μέτρα να τη σταματήσουμε» δήλωσε, ο υπουργός προειδοποιώντας για ενδεχόμενους κινδύνους.