Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Εντυπωσίασε για ακόμη μία φορά το Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», η οποία έγινε στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να ολοκληρώσει τις εργασίες στο υπερσύγχρονο υποβρύχιο τύπου 214 , το οποίο το είχαν παρατήσει ημιτελές οι Γερμανοί υπεργολάβοι -κατασκευαστές παρά τα δισεκατομμύρια που είχαν πάρει. Αποπερατώθηκαν οι εργασίες σε αυτό με συντονιστή - επόπτη το Πολεμικό Ναυτικό και και το έριξαν στη θάλασσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι εν πλω δοκιμές . Το εγχείρημα ήταν ριζοσπαστικό και είχαν κληθεί ακόμα και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων διπλωματικών αποστολών στην χώρα μας να παραβρεθούν στην καθέλκυση του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ».

Την προσεχή Δευτέρα παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού θα προχωρήσει στην καθέλκυση και του δεύτερου υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» το οποίο , επίσης, το είχαν παρατήσει, ημιτελές οι Γερμανοί και δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε αυτό ούτε από τον νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ι. Σάφα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται ότι κέρδισαν το «μεγάλο στοίχημα», όταν κανείς μέσα στο Πεντάγωνο δεν πίστευε ότι θα αποκτούσε ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό τα τέσσερα υποβρύχια, έτσι όπως είχε μπλεχτεί η κατάσταση. Όχι μόνο πέρασαν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και αποπερατώνονται οι εργασίες σε αυτά.

Ενδέχεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος την προσεχή Δευτέρα να αναφερθεί εκτενώς στο θρίλερ , λόγω άστοχων ενεργειών , που διαδραματίζονταν πάνω από δέκα χρόνια στο Πεντάγωνο και κινδύνευε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να μείνει χωρίς τα τέσσερα αυτά υποβρύχια και ας είχε δώσει η χώρα μας 2,6 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι μετά την καθέλκυση του «ΠΙΠΙΝΟΣ» και του «ΩΚΕΑΝΟΣ» αναμένεται να πέσουν στη θάλασσα το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και το «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Μάλιστα για να γίνει εξοικονόμηση πόρων οι εν πλω δοκιμές των υποβρυχίων θα γίνουν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι πληροφορίες θέλουν γι αυτή τη διαδικασία οι Γερμανοί να μας ζητούσαν 30.000.000 ευρώ(!).

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα από το ΓΕΝ, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον καθώς από χειριστές οπλικών συστημάτων αναλαμβάνουν και την ευθύνη ολοκλήρωσης κατασκευής υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Επίσης το ΓΕΝ εργάζεται «πυρετωδώς» ώστε και η τελετή που προγραμματίζεται την προσεχή Δευτέρα να είναι άψογη όπως και η προηγούμενη.

Το Επιτελείο Ναυτικού είχε αναθέσει στο προσωπικό του μέχρι και στο να οδηγήσουν σε προκαθορισμένες θέσεις τους προσκεκλημένους.Από ότι φαίνεται δεν αφήνει τίποτα στην τύχη κερδίζοντας τις εντυπώσεις.