Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

άγρια επεισόδια στον αγώνα Σερβίας - Αλβανίας στο Βελιγράδι που έφεραν στην επιφάνεια την κόντρα των δύο χωρών καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο τους κινδύνους που υπάρχουν στη «γειτονιά» της Ελλάδας, τα Βαλκάνια.

Ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» που αιωρήθηκε στο γήπεδο της Παρτίζαν και καταγγέλλεται από τη σερβική κυβέρνηση ως «σκόπιμη, προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια» περιλαμβάνει και περιοχές της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Κέρκυρα. 

«Δυστυχώς τα χθεσινά επεισόδια ήταν άλλη μία ένδειξη ότι αρχίζει και μεγεθύνεται η τάση εθνοτικών ομάδων προς την αυτονομία και τη διάσπαση πολυεθνοτικών κρατών (όπως Ιράκ, Συρία και Τουρκία μεταξύ άλλων)» δήλωσε στο newpost o Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σε έναν κόσμο λίγο λιγότερα από 200 κράτη στον ΟΗΕ υπάρχουν 6.000-7.000 εθνοτικές οντότητες σημειώνει, προσθέτοντας «φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν χρησιμοποιηθεί βία» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας ως αντίθετο παράδειγμα το «βελούδινο διαζύγιο» Τσεχίας και Σλοβακίας.

Ο κ. Κουλουμπής αναφέρθηκε και στον κίνδυνο εδαφικών διεκδικήσεων από αλβανικές εθνοτικές ομάδες στην Ήπειρο. «Σε μια περίοδο» που ο κόσμος περνάει από μία μεγάλη οικονομική κρίση εάν προσθέσουμε και τις εθνοτικές διενέξεις τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα» επισήμανε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα το πιο σημαντικό είναι «να παραμείνει ενωματωμένη στο ευρωπαϊκό "σπίτι" και να μην ακουστούν οι σειρήνες για ανεξαρτησία» χρησιμοποιώντας ως παράδείγματα τις περιπτώσεις των αραβικών χωρών, της βόρειας Αφρικής και της Ουκρανίας «που φλέγονται», όπως τόνισε.