Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Γκρίνια επικρατεί σε αρκετά κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου μετά την αντίδραση των αγορών αλλά και του χρηματιστηρίου αξιών Αθηνών.

Η άνοδος των σπρέντς των επταετών ελληνικών ομολόγων αλλά και η πρωτοφανής πτώση του χρηματιστηρίου χαλάνε την καλή εικόνα που θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση για την οικονομία και δυσκολεύουν την , ετσι κι αλλιώς, δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κορυφαία κυβερνητική πηγή τόνισε στο newpost

«Aν δεν βελτιωθεί το κλίμα και δεν πέσουν τα spreads η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα βασιστεί στην δανειοδότηση από τις αγορές».

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η σπουδή από την κυβέρνηση να προεξοφλήσει την πλήρη απεμπλοκή από το μνημόνιο ήταν λάθος.
Κάποιοι εκτιμούν ότι επικράτησε υπεραισιοδοξία και ότι η δυναμική που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ώθησε το κυβερνητικό επιτελείο σε αυτήν την κίνηση, την οποία οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν λανθασμένη.

Επόμενο λάθος που χρεώνεται κυρίως στο οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι μεταφράστηκαν με διαφορετικό τρόπο οι δηλώσεις από ΕΚΤ και ΔΝΤ που κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν εγγυήσεις για δανεισμό από τις αγορές υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα  θα παραμείνει σε πρόγραμμα επιτήρησης.

Αυτό που αναζητείται τώρα, σε αυτό το οριακό σημείο, είναι κινήσεις που θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων.

Η λύση που έχει προταθεί και μάλλον αποτελεί και μονόδρομο είναι η συμφωνία με την τρόικα. Μια συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών αφενός θα καθησύχαζε τις αγορές , θα μείωσε τις σπασμωδικές κινήσεις του χρηματιστηρίου και θα βελτίωνε το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας αφού θα αφαιρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματολογίας του περί αποτυχίας στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος τώρα στην διαπραγμάτευση και μάλιστα με περισσότερη προσήλωση από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστήσει την προσοχή των υπουργών που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση και στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.