Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τα σενάρια «τρόμου» και το χτύπημα των αγορών στην Ελλάδα επιστρέφουν έπειτα από καιρό στα διεθνή ΜΜΕ, με αφορμή την πολιτική αστάθεια στη χώρα και τη «βουτιά» του χρηματιστηρίου.

«Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη χετικά με το θέμα της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, τον επόμενο χρόνο, και μπορεί να ζητήσει μια πιστωτική γραμμή για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια από το ΔΝΤ» αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα είπαν ότι η Ελλάδα φάνηκε να έχει δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή της σε χρηματοδότηση μόνο από τις αγορές «έπειτα από την πίεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων αλλά και των αγορών, οι οποίες ξεπούλησαν ελληνικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα». 

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στην πίεση της Αθήνας για παύση του δανεισμού από το ΔΝΤ «το οποίο είναι αντιδημοφιλές στην Ελλάδα και προκαλεί πολιτικά προβλήματα».

«Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μια συνολική αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η απότομη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι «προσγείωση στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο αυτή την εβδομάδα «βοήθησαν να αλλάξει γνώμη η ελληνική πλευρά».

«Οι φόβοι για τον πρώην ασθενή της Ευρώπης»

Oι Financial Times στην αναφορά τους αναφέρουν ότι το χρηματιστήριο στην Αθήνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, αποτυπώνοντας τους φόβους ότι ο «πρώην ασθενής της Ευρώπης» πηγαίνει προς πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν αν εκτροχιάσουν τις πιθανότητες της χώρας να βγει από το πρόγραμμα στήριξης.

«Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας δείχνει να δέχεται κλυδωνισμούς παρά την ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα».

«Η Ελλάδα καταρρέει ξανά»

Το αμερικανικό Business Insider μιλάει για κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Και μιας ο κόσμος δεν είχε αρκετά για να ανησυχεί (ΙΚΙΛ, Έμπολα, επιβράδυνση της γερμανικής και της κινεζικής οικονομίας, Ουκρανία) κοιτάξτε τι επ΄στρεψε: Η Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες αστάθειας. Από τη μία πλευρά η πολιτική δημοφιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εάν εκλεγεί θα κρατήσει μια πολύ πιο συγκρουσιακή στάση με την υπόλοιπη ευρωζώνη σε σχέση με τη λιτότητα». Από την άλλη πλευρά, μια «αυξανόμενη ρήξη ανάμεσα στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υπόλοιπη ΕΕ», καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, οι δε ηγέτες της ΕΕ «δεν είναι τόσο σίγουροι».