Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Να αντιστρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα θα επιχειρήσει η δικομματική κυβέρνηση σε μια χρονική στιγμή που τα μηνύματα από τις αγορές μόνο θετικά δεν είναι καθώς δεν εγκρίνουν, όπως φαίνεται, την επιχείρηση απεμπλοκής από το μνημόνιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν ψύχραιμοι, παρά τα αρνητικά μηνύματα των αγορών, και ετοιμάζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, με στόχο να αντιστρέψουν την βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης δείχνει ότι κινείται πάλι σε τεντωμένο σχοινί, ενώ η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατμόσφαιρα δεν έχει αλλάξει δραματικά.

Η κυβερνητική επιχείρηση δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, ενώ πολλά που γίνονται δεν την βοηθούν. Π.χ. η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Κυριακή ήταν η ευκαιρία για την κυβέρνηση να προβάλλει το επιχείρημα ότι άρχισε η σταδιακή αποχώρηση και μάλιστα σύντομα του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Όμως οι αναφορές ότι το μνημόνιο θα μετεξελιχθεί σε ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, που θα εστιάζει στην παροχή εγγυήσεων και όχι απαραίτητα στη χρηματοδότηση ήταν ένα σαφές μήνυμα.

Ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ήδη στάλθηκε μήνυμα ότι εάν η ελληνική οικονομία εν έχει καμιά κάλυψη από πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι «πολύ δύσκολο» για την ΕΚΤ να συνεχίσει να τη στηρίζει. Ακολούθησαν τα αρνητικά μηνύματα των αγορών και η επιστροφή των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε «μαύρες περιόδους».

Η αλλαγή του κλίματος είναι συνθήκη πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης που έχει την ανάγκη θετικών ειδήσεων, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιώσει μια διαφορά από τη ΝΔ αρκετά σημαντικά και για πολλούς μη αναστρέψιμη.

Γι’ αυτό και ήδη έχει καταρτισθεί ένας κατάλογος κινήσεων που θα γίνουν στα πλαίσια της επιχείρησης αναστροφής των αρνητικών δημοσκοπήσεων, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι είναι αναστρέψιμη και οι κινήσεις που θα γίνουν μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Προώθηση άμεσα των φοροαπαλλαγών και υλοποίησή τους.
  • Ψήφιση στη Βουλή και άμεση εκτέλεση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Άμεση ψήφιση διάταξης για την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη στο δημόσιο
  • Καταβολή των αναδρομικών σε ενστόλους και δικαστικούς με παράλληλη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων (κατά 50% των πρώτων). Άμεση μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων.
  • Προηγήθηκε η ανακοίνωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ουδείς όμως μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να βεβαιώσει ότι «τα βάσανα τελειώνουν», καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγηση της τρόικας και το κυριότερο δεν υπάρχει και σαφής εικόνα για τα stress tests των τραπεζών, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δημιουργεί τάσεις ανησυχίας και ανασφάλειας στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.