Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Επί δύο συνεχείς μέρες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέρρευσε. Έχασε περισσότερο από 10%. Και την ίδια στιγμή τα spreads δανεισμού της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασαν τις 700 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 7,9%.  

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι με τη στάση του δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. 
Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε τις ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά μιλώντας για δραματικές ευθύνες της κυβέρνησης και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες ταχύτατα.  

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί παρά να γνωρίζουν την αλήθεια. Δημοσίως όμως, λένε μόνο ένα κομμάτι της. Και επιλέγουν αυτό που τους συμφέρει περισσότερο.  

Ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι αγορές αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει μόνη της, χωρίς επιτήρηση, χωρίς έλεγχο. Γνωρίζουν ότι σε αυτό συνέβαλαν και οι «περίεργες» δηλώσεις Λαγκάρντ και Ντάισεμπλουμ, που για τους δικούς τους λόγους έσπειραν αμφιβολίες. Εκτιμούν ότι η αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική. Επί της ουσίας τίποτε δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επιδεινωθεί. Αντιθέτως οι ειδήσεις για το ύψος του πλεονάσματος είναι θετικές. Γνωρίζουν ότι η στάση των αγορών μπορεί να αλλάξει. Και αυτό προσπαθεί ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, που βλέπουν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, το σχέδιο απομάκρυνσης της τρόικας και του ΔΝΤ, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Ήδη το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης μετέδωσε ότι η Αθήνα σκέφτεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ.  

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου, γνωρίζουν (επίσης) ότι οι αγορές αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει μόνη της, χωρίς επιτήρηση, χωρίς έλεγχο. Γνωρίζουν ότι πολλοί ευρωπαίοι αντιδρούν υπογείως στην απόφαση της Αθήνας να σταματήσει τον δανεισμό από το ΔΝΤ. Βλέπουν την αντίδραση των αγορών και… ιδρώνουν. Διότι- κακά τα ψέματα, αν οι αγορές αντιδρούν με τόση νευρικότητα στην προοπτική ενός βελούδινου διαζυγίου, ουδείς δικαιούται να μην σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να τα αλλάξει όλα με «ένα νόμο», αν επιχειρήσει να επιβάλλει μονομερή λύση για το χρέος…  

Όσο γι αυτούς, τους ελάχιστους, που διατείνονται ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς μνημόνια και ταυτόχρονα χωρίς δανεισμό, τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Α. Τσίπρας γνωρίζουν ότι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που λένε και καμιά… μακακία για να περνάει η ώρα…