current views are: 2

16 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:00

Αναδίπλωση της Αθήνας μπροστά στα… κανόνια των αγορών

Δεσμεύσεις για πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων παρείχε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προς εταίρους και αγορές. 

Δημοσίευση 10:00’
αρθρο-newpost

Δεσμεύσεις για πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων παρείχε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προς εταίρους και αγορές. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Δεσμεύσεις για πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων παρείχε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προς εταίρους και αγορές. Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, επί της ουσίας όμως στο εξωτερικό, απ’ όπου μόνον χθες η κυβέρνηση δέχθηκε μπαράζ αυστηρών δημοσιευμάτων, ο κ. Σαμαράς προέταξε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη «μετά μνημόνιο» εποχή της Ελλάδας. 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αλλά να επιδιώξει να περάσει τον κάβο της Προεδρικής εκλογής και να στήσει τις κάλπες σύμφωνα με τα συνταγματικά προβλεπόμενα, τον Ιούνιο του 2016. 

Από τη χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά προς τους υπουργούς του έλειπε κάθε αναφορά σε τέλος του μνημονίου, εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελλάδας των υπολειπόμενων δόσεων από το ΔΝΤ και αυτόνομη πορεία της στις αγορές. Όχι, βέβαια, ότι ο σχεδιασμός έχει μεταβληθεί. Ωστόσο, η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την Κριστίν Λαγκάρντ, την Κυριακή, και κυρίως τα δεινά Χαρδούβελη στο Eurogroup της επομένης, μαζί με την ανηφόρα που πήραν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, απέδειξαν την ανάγκη μίας αλλαγής προσέγγισης και μίας βήμα προς βήμα απεμπλοκής από τη σημερινή μορφή της εποπτείας. 

Είναι, ωστόσο, αμφίβολο αν οι χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού, τις οποίες το Μαξίμου έσπευσε να κοινοποιήσει σε όλα τα διεθνή πρακτορεία, θα μπορέσουν να καθησυχάσουν τις αγορές, που βρίσκονται σε εμφανή εκνευρισμό προφανώς όχι μόνον ή κυρίως λόγω της Ελλάδας. Η εικόνα της Ευρώπης, άλλωστε, είναι συνολικά πολύ πιο αρνητική από αυτή της Αθήνας, ωστόσο ο κίνδυνος να εμφανιστεί, εκ νέου, η ελληνική πλευρά ως το μαύρο πρόβατο και να φορτωθεί το «μουντζούρη» είναι ορατός.

Ενδεικτικό, προς τούτο, είναι και το δημοσίευμα του Business Insider που σημειώνει «μιας και ο κόσμος δεν είχε αρκετά για να ανησυχεί (ISIS, έμπολα, επιβράδυνση της γερμανικής και της κινεζικής οικονομίας, Ουκρανία) κοιτάξτε τι επέστρεψε: Η Ελλάδα». Ο κ. Σαμαράς, χθες, απέρριψε την κριτική που ασκείται, και από γαλάζια στελέχη, για βιαστικές κινήσεις, υπό το άγχος των δημοσκοπήσεων, εξόδου από το μνημόνιο, χρεώνοντας την αναστάτωση των αγορών στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός επέμεινε, και υπό μία έννοια έχει απόλυτο δίκιο, ότι τα δημοσιονομικά και άλλα μεγέθη δεν συνιστούν αιτία προβληματισμού, το αντίθετο, για τις αγορές. Η πολιτική αβεβαιότητα, όμως, είναι κύριος παράγοντας αμφισβήτησης της πορείας της χώρας, αβεβαιότητα που, προφανώς, ο κ. Σαμαράς απέδωσε στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος εμφάνισαν την αξιωματική αντιπολίτευση ως αυτουργό της κρίσης αξιοπιστίας που πλήττει τη χώρα και ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι οι επιλογές Τσίπρα θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέο μνημόνιο. 

Παρά τις κάποιες… παραφωνίες, όπως αυτή της Σοφίας Βούλτεψη για τον κίνδυνο να αδειάσουν τα ΑΤΜ αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η κεντρική κυβερνητική γραμμή είναι να αναδειχθούν οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης και επιστροφής στο 2010 ή στο καλοκαίρι του 2012 εφόσον επιχειρηθούν όσα εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας. Υπό την έννοια αυτή, και παρά τις εκκλήσεις πολλών για αποκλιμάκωση των τόνων από την κυβέρνηση, η ένταση θα συνεχίσει να κτυπά κόκκινο… 


σχετικα αρθρα