Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

«Κομμάτι από τη σάρκα» τους θεωρούν όλοι οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος δεν δίστασε να έρθει αντιμέτωπος με τις «φουρτούνες» που προκαλούσαν τα γερμανικά υποβρύχια και να βγει νικητής.

Να περάσει τις «συμπληγάδες»,οι οποίες ήταν η γερμανική κατασκευάστρια εταιρία και ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ι. Σάφα και να πάρει τα τέσσερα υποβρύχια που σκούριαζαν στα ΕΝΑΕ αν και η Ελλάδα είχε πληρώσει το ποσό των 2,6 δις ευρώ. Όλο το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού επαίνεσε τη μαχητικότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και την ικανότητα του να ελιχθεί και με αποφασιστικότητα και να κερδίσει μία υπόθεση την οποία και τα πιο αισιόδοξα στελέχη του ΓΕΝ τη θεωρούσαν χαμένη ιστορία...

Προκειμένου να εκφράσουν τα αισθήματά αλλά και τις σκέψεις τους οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού , εκμεταλλεύτηκαν τη χτεσινή επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και προετοιμάστηκαν κατάλληλα. Ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος κ. Λίτσας δώρισε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, πριν «σαλπάρει» για τις Βρυξέλλες τον «επισείοντα της Διοικήσεως».

Πρόκειται για τη στενόμακρη σημαία που έμπαινε στα κατάρτια των πολεμικών πλοίων από τα ρωμαϊκά χρόνια. Δίδεται τιμητικά σε κυβερνήτες πλοίων και αποτελεί την ύψιστη τιμή για τους διακεκριμένους αξιωματικούς, όπως εξήγησε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο αρχηγός Στόλου και σημείωσε πως ο συγκεκριμένος «επισείοντας της Διοικήσεώς» έχει «τα λεγόμενα από τον κανονισμό τα διακριτικά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αποτελεί την αυθόρμητη αναγνώριση του έργου ενός πολιτικού προϊσταμένου από τη στρατιωτική ηγεσία».

Βιώνοντας μία στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ στη ζωή του, όπως παραδέχτηκε συγκινημένος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την αναγνώριση από τους ένστολους των αγώνων που έδωσε περιορίστηκε μόνο να πει ότι : «Περάσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια μεγάλες αγωνίες με τα υποβρύχια...». Ο αρχηγός Στόλου του απάντησε «αν μου επιτρέπετε , αν δεν ήσασταν εσείς και ο κύριος Αρχηγός (ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης) να πάρετε την απόφαση και να ξεκινήσουμε, να μας δείξετε εμπιστοσύνη και να μας δώσετε θετικό πνεύμα δεν θα πετυχαίναμε τίποτα. Από κει ξεκινούν όλα».

Χαμογελώντας και νιώθοντας λίγο αιφνιδιασμένος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Προχωρήστε ακάθεκτοι. Εξάλλου εγώ είμαι βέβαιος ότι την ώρα εκείνη, προχθές ( κατά την καθέλκυση του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ»), εσείς πρέπει να νοιώθατε μεγάλη χαρά και συγκίνηση». Παίρνοντας το λόγο ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σχολίασε χαμογελώντας: «Όλο το Ναυτικό, όλοι ήμασταν συγκινημένοι !». Κι έπεται συνέχεια την προσεχή  Δευτέρα, καθώς ακολουθεί η καθέλκυση και του δεύτερου υποβρυχίου «Ωκεανός» στον Σκαραμαγκά.

Επίσης η ηγεσία του ΓΕΝ δώρισε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ένα ρολόι παλιό που υπήρχε μέσα στα παλιά αντιτορπιλικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο υπουργός απόρησε και ρώτησε αμέσως  αν το ρολόι δουλεύει. «Σας διαβεβαιώ ότι δουλεύει. Έχει επισκευαστεί σε δικό μας συνεργείο εδώ στο Ναύσταθμο. Κουρντίζει και διατηρείται το κούρδισμά του για 10 περίπου μέρες και δείχνει την ώρα σε 24ωρο. Και λειτουργεί κανονικά. Αυτό ήταν σε ένα αντιτορπιλικό τύπου Φλέτσερ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λειτουργεί κανονικά», απάντησε ο Αρχηγός Στόλου.

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε και τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα του Ναυστάθμου, και είναι η πρώτη φορά που πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε εκεί.

Ο διοικητής Διοικητικής Μέριμνας του Ναυτικού, ο αντιναύαρχος Ηλίας Δημόπουλος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εκεί αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας . Ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε την προσφορά της Διεύθυνσης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και τη συμμετοχή της στην παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων.