current views are: 2

16 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση11:33

Κομισιόν: «Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με όλους τους δυνατούς τρόπους»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε «να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια με όλους τους δυνατούς τρόπους» στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τις πιέσεις των αγορών στη χώρα μας.

Δημοσίευση 11:33’
αρθρο-newpost

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε «να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια με όλους τους δυνατούς τρόπους» στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τις πιέσεις των αγορών στη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε «να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια με όλους τους δυνατούς τρόπους» στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τις πιέσεις των αγορών στη χώρα μας.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές».

«Η ΕΕ “βλέπει” ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει περάσει τον κάβο» είπε χαρακτηριστικά. 

«Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα με όλους τους δυνατούς τρόπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα έκανε λάθος που έθεσε θέμα εξόδου από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Ο’ Κόνορ δεν σχολίασε, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα το φθινόπωρο.

Κατάινεν: Συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, σε δήλωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γ. Κατάινεν έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία.
»Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές. Η Επιτροπή και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή.

»Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

»Προς τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Σάιμον Ο’ Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της δήλωσης του Γ. Κατάινεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν ανησυχίες» και γι’ αυτό η Επιτροπή έκρινε ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Σχετικά με το τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Ο’ Κόνορ ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στο τέλος του φθινοπώρου, μεταξύ των ελληνικών Αρχών, της Επιτροπής, του ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης με την Αθήνα.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Σ. Ο’ Κόνορ απάντησε πως «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα οικονομική στήριξη».

 


σχετικα αρθρα