Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Την λύση που θα «ηρεμήσει» τις αγορές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιμείνει στην θέση της ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο  ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομικών. 

Με δεδομένο ότι πολιτικά η κατάσταση δεν δείχνει να ηρεμεί αφού η αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι στα ύψη η κυβέρνηση αναζητά μια πιο τεχνική λύση η οποία θα βελτιώσει την αρνητική κατάσταση. 

Η λύση που προτάθηκε από το οικονομικό επιτελείο και εξετάζουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος ώστε να δοθεί και το πράσινο φως είναι να ζητήσει η χώρα μας μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης αμέσως μετά το τέλος του μνημονίου. 

«Ανοιχτή προληπτική πίστωση» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο newpost εννοώντας ότι αν δεχτούν κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι τότε οι αγορές θα ηρεμήσουν και η χώρα θα μπορεί να συνεχίσει την πορεία της για έξοδο από το μνημόνιο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης αφού ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί την χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο τέλος του χρόνου αλλά και τους ομολόγους του στο Eurogroup για τα μεγέθη της δημοσιονομικής προσαρμογής και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό , προχώρησε χθες σε νέο κύκλο τηλεφωνημάτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε με ευρωπαίους αξιωματούχους και αποκάλυψε την πρόθεση της Αθήνας για υπολογισμό και των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (αίτημα που είχε παγώσει) αλλά και την επιθυμία της Αθήνας για μεταχείριση παρομοια με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών (πχ Πορτογαλία) που ακολουθούσαν παρόμοιο οικονομικό πρόγραμμα.