Στην προσωπικότητα και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν αφιερωμένη εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννησή του.

Το προεδρείο, τα κόμματα και η κυβέρνηση αναφέρθηκαν στην ιστορική σφραγίδα που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, χωρίς, πάντως, οι διαπιστώσεις να χαρακτηρίζονται από την ίδια εκτίμηση για τις συνέπειες των αποφάσεών του, σε μια κρίσιμη ιστορική φάση για την πορεία της χώρας. Αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα πυροδότησε, όμως, μόνο η προσέγγιση που επεφύλαξε η Χρυσή Αυγή στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

«Θεωρήθηκε από πολλούς ως φιλελεύθερος και δημοκράτης. Τις περισσότερες φορές, όμως, κυβέρνησε πραξικοπηματικά και δυστυχώς με επέμβαση ξένων δυνάμεων. Χαρακτηρίστηκε σαν πολιτικός της νίκης σε διάφορες πολεμικές αναμετρήσεις. Όμως, υπήρξε και ταυτόχρονα πολιτικός της ήττας, με ένα σύνολο αποφάσεων και με πράξεις που αύξησαν τις προϋποθέσεις της μικρασιατικής καταστροφής και οδήγησαν στην περιθωριοποίηση των ελληνικών προσφυγικών πληθυσμών», είπε ο Αντώνης Γρέγος από τη Χρυσή Αυγή, πυροδοτώντας την αντίδραση βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ.

Η ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία και η σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία έχει αποφανθεί για το ισοζύγιο λειτουργίας και συμπεριφοράς του Ελευθερίου Βενιζέλου, τοποθετώντας τον ανδριάντα του, μαζί με τον άλλο εκπρόσωπο του Κοινοβουλευτισμού, τον Χαρίλαο Τρικούπη, στο προαύλιο της Βουλής, είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και πρόσθεσε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο πιο σημαντικός και ικανός πολιτικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης στην Ελλάδα, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και πρόσθεσε ότι «δίπλα βέβαια στο καρότο των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε και το μαστίγιο της καταστολής κατά του ταξικού εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ που την εποχή εκείνη έλαβε πρωτόγνωρες διαστάσεις».