Βολές κατά της κυβέρνησης ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, κατηγορώντας την ότι δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και ότι «δεν διστάζει να βάζει την Ελλάδα σε περιπέτειες για να μείνει στην εξουσία» λίγους μήνες.

«Στις ευρωεκλογές είχαμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα: ο ελληνικός λαός  έδωσε πρώτη φορά την πρωτιά στην Αριστερά.  Ψηφίστηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά περίπου 4% από τη δεύτερη Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό. Τότε είπαμε ότι ο πολιτικός συσχετισμός άλλαξε άρδην από τις εκλογές του 2012 καθιστώντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κοινωνική και κοινοβουλευτική μειοψηφία. Επομένως, θα έπρεπε (και αυτό ζητήσαμε τότε) να πάμε το συντομότερο, συντεταγμένα και δημοκρατικά, σε βουλευτικές εκλογές» σημειώνει η Κουμουνδούρου σε non paper. 

«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε ότι δεν κατάλαβε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αντί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, συνέχισε να εφαρμόζει την ίδια, καταστροφική για τους πολλούς, μνημονιακή πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, διέδιδε ότι θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές για την Προεδρική εκλογή. Βέβαια η μνημονιακή πολιτική (π.χ. δρομολόγηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταστροφικές ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς και, κυρίως, η αποστολή του ΕΝΦΙΑ που μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα) απομόνωσε κοινωνικά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ακόμη περισσότερο. Αυτό καταγράφηκε σε πλήθος δημοσκοπήσεων» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί της με στόχο τη δημοσκοπική της ανάκαμψη κατέρρευσαν υπό το βάρος, μεταξύ άλλων, των αλλεπάλληλων δικών της φιάσκων: 

  • τα περί φοροελαφρύνσεων και χαλάρωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, μετά τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι και τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο οδήγησαν σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που για το 2015 αυξάνει τους φόρους κατά πάνω από 1,7 δις ευρώ και μειώνει τις κοινωνικές και άλλες δαπάνες κατά  1 δις ευρώ. 
  • τα περί τέλους του μνημονίου και αποχώρησης του ΔΝΤ διαψεύστηκαν παταγωδώς έπειτα και από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον. 

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι την απομόνωση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιτάχυνε και ενίσχυσε η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Η πρακτική αυτή έδωσε λαβή σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών με τους εξής στόχους: (α) να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά και οξύτατα προβλήματα που η μνημονιακή πολιτική δημιουργεί στους πολίτες, (β) να διατυπωθεί η εναλλακτική κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα αυτά, (γ) να  συγκροτηθεί και διευρυνθεί η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία/συστράτευση που είναι απαραίτητη για να φέρει σε πέρας τη δημοκρατική ανατροπή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχή εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος.

«Έτσι, για παράδειγμα, το καλοκαίρι οργανώσαμε πληθώρα πολυπληθών εκδηλώσεων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την υπεράσπιση των αιγιαλών, στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές πτυχές και τα άμεσα μέτρα ενός τεκμηριωμένου, ρεαλιστικού και κοστολογημένου κυβερνητικού προγράμματος  (το οποίο, καθώς απαντούσε σε κατεπείγουσες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, βρήκε θερμή ανταπόκριση ακόμη και από δυνάμεις πέραν της αριστεράς) και στη συνέχεια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σειρά νομοσχεδίων που πραγματώνουν το πρόγραμμα της  Θεσσαλονίκης» σημειώνεται.

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «από τη μία μεριά, που απαντούν πειστικά στα οξύτατα προβλήματα που δημιουργεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, και από την άλλη μεριά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά φιάσκα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δείχνει ότι το 2015 η μνημονιακή λιτότητα συνεχίζεται επιθετικότερα θρυμμάτισαν όση, ελάχιστη, αξιοπιστία και κοινωνική επιρροή είχε απομείνει στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

Οι πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν: «Έτσι, η πανικόβλητη από τις εν λόγω εξελίξεις συγκυβέρνηση δεν διστάζει να καταφύγει πλέον στο τελευταίο όπλο που της απέμεινε: την στρατηγική της έντασης και της κινδυνολογίας με στόχο την τρομοκράτηση των πολιτών. Ο κ. Σαμαράς επαναφέρει στη Βουλή τη θεωρία των δύο άκρων συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία ενώ οι επιτελείς του μιλάνε για άδεια ΑΤΜ και άλλες καταστροφές σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η πανικόβλητη συγκυβέρνηση δεν διστάζει δηλαδή ούτε καν τις καταθέσεις των πολιτών να ρισκάρει προκειμένου να παρατείνει λίγους μήνες τη θητεία της. Δεν διστάζει να βάζει την Ελλάδα σε περιπέτειες μόνο και μόνο για να παραμείνει αυτή λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία».   

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία. Αντίθετα, εμμένουμε στη δική μας πολιτική πρακτική που επικεντρώνεται στα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, στην δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτική μας, και στη δημιουργία των απαραίτητων συμμαχιών για την μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί ο προγραμματισμός μας για το επόμενο διάστημα όπως πχ η διοργάνωση των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων όπου θα συζητήσουμε ευρέως τις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή εξειδίκευσή της». 

Η Κουμουνδούρου καταλήγει σημειώνοντας ότι «αντί για την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας, αντί για την αποσταθεροποίηση με την υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτου κόμματος σήμερα, χρειάζεται να προσφύγουμε συντεταγμένα και ομαλά στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».