Για τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές επιλογές εφοδιασμού της Ευρώπης μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας, στο Μιλάνο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, είναι κρίσιμη η διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενέργειας. Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει αναλάβει κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος θα ενώσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας με την αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα όραμα μακράς πνοής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν φτιάχνουμε απλά αγωγούς, αλλά χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας.
 
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η Ελλάδα προωθεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά της και επισήμανε τους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
 
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε πως η συνεργασία Ευρώπης και Ασίας δεν είναι μόνο εμπορική και οικονομική, και υπογράμμισε τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο των δύο ηπείρων και τη σημασία της αύξησης των επαφών μέσω της ακαδημαϊκής συνεργασίας και του τουρισμού.

Σειρά συναντήσεων του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, το καλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής επιβεβαίωσαν στη συνάντηση που είχαν ο κ. Σαμαράς, και ο κινέζος ομόλογός του, Λι Κετσιάνγκ. 

Στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων, όπως η ενεργειακή συνεργασία, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα.