Εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό ζητεί το 74% των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Interview για λογαριασμό της ΟΝΝΕΔ.

Η μέτρηση παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης με θέμα «Θεσμοί σε Κρίση», με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο ένα ποσοστό 21% συμφωνεί με την εκλογή προέδρου από τη Βουλή, ενώ μόλις το 36% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα κόμματα θα πρέπει να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Τέσσερις στους 10 και συγκεκριμένα το 42%, δεν εμπιστεύεται κανέναν θεσμό ενώ το 22% τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 18% των Πρωθυπουργό της χώρας, το 17% το Δήμαρχο, το 14% τη Βουλή των Ελλήνων και το 6% τον Περιφερειάρχη.

Αντίστοιχα, το 39% εμπιστεύεται περισσότερο τη Δικαιοσύνη, το 35% το Στρατό, το 27% την Εκκλησία, το 15% κανέναν και το 13% την Αστυνομία.

Το 84% εκτιμά πως  η κακή λειτουργία των θεσμών έφερε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μόλις το 16% το αντίθετο (ότι δηλαδή η οικονομική κρίση έφερε και κρίση στη λειτουργία των θεσμών).

Στην ερώτηση: αν πιστεύουν ότι η συνταγματική διάταξη για εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, πρέπει να τηρείται με κάθε τρόπο, ή θα μπορεί να παρακάμπτεται με διάφορες ερμηνείες της συγκεκριμένης διάταξης, το 54% απαντά ότι πρέπει να τηρείται, το 40% να παρακάμπτεται και το 6% (Δεν γνωρίζω, Δεν απαντώ).

Ακόμα, το 58% δηλώνει ότι μια δομική αναθεώρηση του Συντάγματος θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της χώρας, το 23% απαντά όχι.