current views are: 1

16 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση19:38

Βενιζέλος: Κάθε υπαινιγμός και αμφισβήτηση έχει τεράστιο κόστος

«Ό,τι λέγεται ή γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο κάθε υπαινιγμός και η κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων μας έχει τεράστιο κόστος» επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δημοσίευση 19:38’
αρθρο-newpost

«Ό,τι λέγεται ή γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο κάθε υπαινιγμός και η κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων μας έχει τεράστιο κόστος» επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ό,τι λέγεται ή γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο κάθε υπαινιγμός και η κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων μας έχει τεράστιο κόστος» επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης σημείωσε ότι «εμείς τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής». Εξηγώντας την θέση του, είπε πως δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή από μόνη της, «αλλά της σταθερότητας της συνολικής εθνικής προσπάθειας που πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».

«Η βούληση μας να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την κρίση, να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε εθνικό χρόνο προκειμένου να συμφωνήσουμε την έξοδο από την κρίση με ασφαλή τρόπο και να παραδώσουμε τη χώρα ως ομαλή αυτόνομη ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, ικανή να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αυτή μας η βούληση και εξαγγελία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ταραχή», είπε σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και προσέθεσε:

«Και φαίνεται καθαρά τώρα, βλέπετε πώς αντιδρούν οι αγορές και τα διεθνή ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης και στην έναρξη της συζήτησης για την προεδρική εκλογή, έκανε λόγο για αποφάσεις που σταθεροποίησαν τη χώρα.

«Και όταν αυτό τελείωσε η χώρα άρχισε πάλι να βιώνει μια ύστερη φάση της κρίσης, χωρίς κανέναν λόγο, στα μεγέθη της τα χρηματοοικονομικά, κάτι που δεν δικαιολογείται καθόλου μα καθόλου από τα μεγέθη τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά της χώρας, γιατί η επιτυχία της προσπάθειας είναι τεράστια και αποδεδειγμένη και αποδεκτή από τους πάντες», είπε και προσέθεσε:

«Άρα βλέπουμε αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, εσωτερικού και διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι, μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών επικοινωνιακών παιγνίων και εμείς πρέπει να παρέμβουμε τώρα και να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο για μια ακόμη φορά».

Εκτενείς αναφορές έκανε και στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, και παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα.

«Όχι όμως αυτό που φαίνεται, είναι πολύ μικρές οι προσωπικές φιλόδοξες στρατηγικές και δεν έχουν καμία σημασία στη ροή της ιστορίας», είπε και εξήγησε πως η παράταξη δεν έχει ακόμα συνέλθει από το μεγάλο ιστορικό σοκ που προκάλεσε η αντιμετώπιση της αλήθειας της κρίσης το 2009 και 2010.

Έκανε λόγο για « φαινόμενα ανεξήγητα και προκλητικά» και προσέθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να ζητούν τα ρέστα για πολιτικές επιλογές μεγάλης σημασίας, για ιστορικούς αναπροσανατολισμούς της παράταξης και της χώρας αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις ή που τις στήριξαν ή που δεν είχαν το θάρρος να διατυπώσουν τον κριτικό τους λόγο όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις».

«Δεν θα μας ανακόψουν αυτά, ούτε και οι δημοσκοπήσεις», τόνισε.

Σχετικά με τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές επεσήμανε πως οι αριθμοί μπορεί να μην ήταν οι επιθυμητοί αλλά πως όμως το αποτέλεσμα «κράτησε τη χώρα όρθια και την παράταξη στο επίκεντρο των διαδικασιών».

Είπε ότι με την ευκαιρία των ευρωεκλογών αναδείχτηκαν καθαρές και ελκυστικές προγραμματικές θέσεις και η αξιακή φυσιογνωμία της παράταξης. Πάνω στο κεκτημένο της Ελιάς, είπε, «χτίζουμε τη Δημοκρατική Παράταξη», δηλαδή τη συνένωση, όπως ανέφερε, των δυνάμεων όλου αυτού του ιστορικού ιδεολογικού και πολιτικού χώρου που περιλαμβάνει το προοδευτικό κέντρο και ενώνει την παράδοσή του με την παράδοση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της εγχώριας κεντροαριστεράς.

Υποστήριξε δε ότι στο κενό που άφησε ο παλαιός δικομματισμός με τις υπερβολές του, τώρα εμφανίζονται μορφές πρώιμου και μεσαίου δικομματισμού που είναι πολύ πιο έντονα αλαζονικές και που μεταφυτεύονται σε άλλους χώρους, μικρούς, νεοπαγείς που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη δυσκολία των καταστάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανένα πάθος να βρισκόμαστε πάντα σε ένα κυβερνητικό σχήμα» και πως «δεν έχουμε αποκλείσει κανέναν», αλλά αντίθετα ότι «έχουμε δεχτεί αποκλεισμούς, προπηλακισμούς αγένειες ιστορικές και πολιτικές αγένειες, και δεν έχουμε πει τίποτα». Αντίθετα, είπε, έχει επιδειχτεί η μέγιστη δυνατή ανεκτικότητα γιατί πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχιστεί η προσπάθεια για συσπείρωση των δυνάμεων. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, «οι σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται τον ρόλο του, όπως και το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τον δικό τους».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς: Τάκης Αναστόπουλος, Γιώργος Βερνίκος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Μάνος Επιτροπάκης, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Σωτήρης Κατσέλος, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Νικόπουλος, Παναγιώτης Πάτρας.

Κατά τα άλλα, στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μπίστης υποστήριξε ότι με αυτή την γραμμή πλεύσης που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περιθώριο συνάντησης κάνοντας λόγο για «αλλοπρόσαλλη πολιτική» προσθέτοντας ότι αν αυτή η πολιτική μεταβληθεί και οι συσχετισμοί το απαιτούν δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη ή στο έλεος αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ανέφερε ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επηρεάζει αρνητικά τη συγκρότηση τη Δημοκρατικής Παράταξης, για να συμπληρώσει ότι «όποιος θέλει να συμβάλει καλοδεχούμενος», ειδάλλως, ας μην προσέλθει.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Παντελής Καψής μίλησε για αδράνεια την επομένη των ευρωεκλογών που έδωσε την εντύπωση ότι το σχήμα της Ελιάς ήταν ευκαιριακό και πρόσθεσε ότι επιπλέον δημιουργεί πρόβλημα αναξιοπιστίας και η κατάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ «που κορυφαία στελέχη αμφισβητούν την πολιτική του». Ο κ. Καψής είπε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα έχει τεράστια σημασία «αυτά που λέμε να τα εννοούμε», να συγκροτηθεί η Δημοκρατική Παράταξη αυτόνομη με συλλογική ηγεσία που να μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες, όπως ανέφερε. Η λέξη «ενότητα» της κεντροαριστεράς, συνέχισε, έχει κουράσει «γιατί έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο, άρα πρέπει να προτάξουμε το πολιτικό ζητούμενο που θέλουμε».


σχετικα αρθρα