Έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στη Βουλή με αφορμή τρεις τροπολογίες που επισυνάφθηκαν σε νομοσχέδιο.

Ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: 

«ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και του δημοκρατικού κεκτημένου - και ως κυβέρνηση δεν θα αφήσουμε ποτέ αυτό να συμβεί»

«Πίσω απ' αυτά βρίσκεται η διάλυση του ευρώ, η διάλυση της Ευρώπης, μια νέα Κούβα χωρίς ελεύθερη οικονομία, αλλά με οικονομία ιδιοκτησιακή του αριστερού κομματισμού - και πάντα με τα μηχανήματα στο Χολαργό να κόβουν δραχμές, ή οποιοδήποτε άλλο, αριστερίστικης έμπνευσης νόμισμα» ανέφερε.

Ένταση σημειώθηκε και όταν επισυνάφθηκε τροπολογία με την οποία επαναφέρεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

«Προ μηνών, ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, είχε δεσμευτεί πως ήταν η τελευταία φορά που θα υπερψηφιζόταν τροπολογία σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καλό είναι να ξέρουμε τι ψηφίζουμε» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

«Η Βουλή είναι μια ζωντανή διαδικασία - και είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα όταν παρουσιάζονται. Όχι όταν εμφανίζεται ένα ζήτημα τώρα, να το λύνουμε μετά από δύο μήνες» απάντησε ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ.

«Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας σας υποχρέωσε να πάρετε πίσω τη μνημονιακή υποχρέωση να ακυρώσετε τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ο κ. Βρούτσης, αντί να κάνει διαβούλευση και να συζητήσει στη Βουλή το θέμα αυτό, φέρνει μία τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί όπως είναι» σημείωσε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με το ΣτΕ, αλλά μηχανεύεται νέα εμπόδια και βρίσκει νέους περιορισμούς» σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Στη δευτεροβάθμια πενταμελή επιτροπή διαιτησίας, οι δύο στους πέντε είναι διαιτητές και οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί. Όταν μπορεί να κριθεί απ' το Πρωτοδικείο η απόφαση ενός συλλογικού θεσμού, δεν μπορεί να κριθεί από ένα όργανο κύρους» αντέταξε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας πως η τροπολογία δεν θίγει κλάδους που υπέγραψαν συλλογικές συμβάσεις.

Κόντρα και για τον αναβαλλόμενο φόρο

Ένταση σημειώθηκε και στη συζήτηση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, και η οποία αντικαθιστά, πρόσφατα ψηφισθείσα ρύθμιση. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε πως η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει (δια του εκπροσώπου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη), ότι η προηγούμενη ρύθμιση είχε τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν - και σήμερα διαψεύδεται.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Χαρδούβελη (με την οποία ο υπουργός Οικονομικών είχε υποβαθμίσει τη σημασία της αρνητικής εικόνας του Χρηματιστηρίου και της ανόδου των σπρεντς), ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα εάν φεύγει η χώρα απ' το Μνημόνιο.

«Θα μας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγουμε απ' το Μνημόνιο; Αυτή είναι η ουσία» απάντησε ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ).

Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια, κύρωνε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αντικαταστάθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, από την προϊσταμένη της Γραμματείας του, Κατερίνα Σαββαΐδου. 

TAGS