Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Χρειάστηκε ένα εφιαλτικό πενθήμερο όπου τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγορών και οι... εργώδεις προσπάθειες της αντιπολίτευσης ώστε να ενισχυθεί η εικόνα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα πριν το Μαξίμου και η Κομισιόν αποφασίσουν να παρέμβουν προκειμένου η Αθήνα να βγει από τη δίνη των αγορών. Οι παρεμβάσεις Σαμαρά προς Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέδωσαν και, χθες, υπήρξε το μπαράζ δηλώσεων της Ευρωζώνης, δια τον Γίρκι Κατάινεν και Τόμας Ρέγκλινκ, με στόχο τον κατευνασμό των αγορών. Αν απέδωσαν θα φανεί σύντομα, αν και η διεθνής συγκυρία αλλά και η έντονη πόλωση στο πολιτικό σκηνικό δεν βοηθούν. 

Ωστόσο, το νερό μοιάζει να μπήκε στο αυλάκι ή για την ακρίβεια η κυβέρνηση στις ράγες της τρόικας και της συμφωνίας της με τους πιστωτές. Κατάινεν και Ρέγκλινκ σηματοδότησαν, επί της ουσίας, την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο αλλά και την απεμπλοκή της από το ΔΝΤ, ταυτόχρονα όμως περιέγραψαν και τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, που συνίσταται στο τρίπτυχο: επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, παροχή χρηματοδοτικού «αναχώματος», όπως το αποκάλεσε ο κ. Κατάινεν, δηλαδή μίας γραμμής πίστωσης από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα. 

Από το Μιλάνο, όπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός για την ευρασιατική σύνοδο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να σημειώσουν ότι η ύπαρξη προληπτικής γραμμής δεν συνιστά και δεν αποτελεί νέο πρόγραμμα. Επί της ουσίας, δηλαδή, επιβεβαίωναν αυτό που είχε σαφώς προκύψει και απ' όσα είπε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την Παρασκευή, ότι η Αθήνα συζητά πλέον την αποδοχή μίας στήριξης από την ευρωζώνη. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, προηγήθηκε η μάλλον επιφυλακτική συμπεριφορά της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και η σκληρή στάση του Eurogroup. Αμφότερα, οδήγησαν στην άρον – άρον εγκατάλειψη του αρχικού κυβερνητικού σχεδίο για καθαρή έξοδο στις αγορές, στην απόσυρση των δηλώσεων περί τέλους του μνημονίου και στην επίμονη επανάληψη της δέσμευσης της Ελλάδας προς τις μεταρρυθμίσεις. 

Επί της ουσίας, ήδη από χθες Κατάινεν και Ρέγκλινκ επιβεβαίωσαν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως ζητούσε η κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι με ποια βήματα θα γίνει αυτό: 

  • Βασική προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας, όπου πλην του ασφαλιστικού – το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει – όλα τα υπόλοιπα θέματα, και τα εργασιακά, βρίσκονται στο τραπέζι.
  • Ακολουθούν, για την ακρίβεια συμπίπτουν, τα stress tests των τραπεζών, ζήτημα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι από τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα στον κουμπαρά του ΤΧΣ, ποσό ίσως και κοντά στα 10 δισεκατομμύρια θα παραμείνει αδιάθετο, αφού οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα καλύψουν τις όποιες πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης από την αγορά.
  • Αμέσως μετά, ανοίγει η συζήτηση για το χρέος, με την Αθήνα να επιστρέφει το αδιάθετο κεφάλαιο του ΤΧΣ προς απομείωση του χρέους της και διεκδικώντας από τους εταίρους να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση για επιπλέον ελάφρυνση μέσω επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης ή σταθεροποίησης του επιτοκίου. 
  • Ως προς την επόμενη ημέρα, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει η προληπτική γραμμή πίστωσης να μην είναι η προβλεπόμενη από τον ESM, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και σειρά όρων, αλλά να διαμορφωθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα, που θα σηματοδοτεί και την έξοδο της Ελλάδας από την πλήρη εποπτεία των τελευταίων ετών. Μεταξύ άλλων προτείνεται να είναι τα κεφάλαια του ΤΧΣ (σ.σ. έστω 10 δισ. ευρώ) που θα δημιουργήσουν το «ανάχωμα» για το οποίο έκανε λόγο ο Γίρκι Κατάινεν. Η στήριξη, δηλαδή, να μην έχει τη μορφή της γραμμής πίστωσης από τον ESM αλλά να αποτελείται από ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την Ελλάδα, εφόσον αντιμετωπίσει προβλήματα στην πορεία της στις αγορές.  

Έναντι αυτών, η Αθήνα θα αυτοδεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2015 και σε στόχους για τα επόμενα έτη ενώ βέβαια, όπως και κάθε άλλη χώρα μετά από πρόγραμμα ή σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, θα έχει και τον 6μηνιαίο έλεγχο της τρόικας. 

Από το Μαξίμου μεταδίδεται από χθες η αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακόμη κι αν αυτή περιλαμβάνει και κάποια θέματα – αγκάθια, αλλά και η αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση της πίεσης των αγορών. «Το ίδιο το έργο της κυβέρνησης, τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και η συμφωνία με τους ετέρους θα ρίξουν τις αποδόσεις» σημειώνει στο Newpost κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο, για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, όπου και ρίχνει πλέον το βάρος της η κυβέρνηση.