Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

H πολιτική αβεβαιότητα όχι μόνο για την χώρα λόγω της εύθραυστης κατάστασης στην οικονομία αλλά και για την πορεία της δημοκρατικής παράταξης ήταν εμφανής στην πρώτη εκδήλωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Ελιάς, ως προεργασία της συμμετοχής τους στο Συνέδριο. 

Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά εποχές, συγκεντρώθηκαν περί τα 450 άτομα. Όμως η σκιά των εξελίξεων στην οικονομία και της δημοσκοπικής πτώσης του ΠΑΣΟΚ έριχνε βαριά την σκιά της. 

Γενικώς, τα πράγματα στην δημοκρατική παράταξη είναι ακόμη θολά. Ο Σπύρος Λυκούδης ετοιμάζεται να ανακοινώσει την συγκρότηση πολιτικού φορέα, όμως δεν θέλει να ενταχθεί στην δημοκρατική παράταξη θεωρώντας ότι θα φέρει την σφραγίδα Βενιζέλου. Η Ελιά στηρίζει όσο μπορεί το ΠΑΣΟΚ, όμως κι εκεί διαπιστώνουν ότι τα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη δεν βοηθούν την κατάσταση, όπως επίσης και η αμφισβήτηση που δέχεται ο αρχηγός του κόμματος. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται αποπροσανατολισμένος και δεν έχει σχέδιο για το πώς θα μπορέσει να μαζέψει το μαγαζί του. Από την μία οι προσωπικές του διαμάχες με στελέχη, από την άλλη οι 4.000 υπογραφές στελεχών που βάζουν εμμέσως και θέμα ηγεσίας και παραπέρα ο Γιώργος Παπανδρέου να ετοιμάζει την νέα του ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 24 Οκτωβρίου. 

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και μόνο ρεύμα για την συγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης δεν υπάρχει. Το συνέδριο αρχικώς προγραμματιζόταν για τον Οκτώβριο, στην συνέχεια σιωπηρά μετατέθηκε για Νοέμβριο, μετά άρχισαν να μιλούν για τα τέλη της χρονιάς, έπειτα για αρχές του 2015 και πολλοί αμφιβάλλουν για το εάν θα γίνει κιόλας. 

Πάντως ακόμη κι αν γίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να είναι αμιγώς προγραμματικό ούτως ώστε να μην εκδηλωθεί νέο κύμα αμφισβήτησης, ούτε να ακουστούν φωνές για αλλαγή ηγεσίας. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε στρατηγική για το πώς θα πορευθεί το κόμμα στις εκλογές.