«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η έξοδος από το πρόγραμμα» είναι το μήνυμα που στέλνει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα τονίζοντας ότι τον Δεκέμβριο θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Η Γερμανία ταυτίζεται με την πρόθεση της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η χώρα επιστρέψει στις χρηματαγορές», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η ίδια τόνισε ότι σημαντικό για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι «η συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων», πράγμα που δεν ισχύει όμως μόνον για την Ελλάδα.

Η κυρία Κοτέ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αναφορικά με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «αξιοσημείωτη πρόοδο», η οποία αντικατοπτρίζεται σε «βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται στις χρηματαγορές η κ. Κοτέ τόνισε ότι πράγματι στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει Ελλάδα την ικανότητα να καλύπτει τις δανειακές τις ανάγκες από τις χρηματαγορές.

Ερωτηθείσα για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα η εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε απλώς να πει ότι ως το τέλος του χρόνου και αφότου η τρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε τόνισε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι, από τη γερμανική καγκελαρία έγινε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ενήμερη για τις προθέσεις της Ελλάδας να επιδιώξει μια πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς της είχε μιλήσει σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Βερολίνο.

Έκτοτε, ωστόσο, όπως γνωστοποίησε η γερμανική καγκελαρία, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ της κυρίας Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού.