«Στόχος μας είναι η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, η επάνοδος στους κανονικούς θεσμούς της Ευρώπης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αφήνοντας αιχμές για τους εσωκομματικούς αμφισβητίες.

«Η χώρα βεβαίως κι έχει επιτύχει πολλά κι έχει εξαιρετικά καλά δεδομένα, αλλά η κατάσταση είναι εύθραυστη, γιατί χρειάζεται συναίνεση, ενότητα και προοπτική, σταθερότητα εθνική, όχι απλώς κυβερνητική. Αν αυτά δεν ισχύουν, τότε φυσικά δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας» είπ

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα επτά σημεία τού σχεδίου εξόδου από την κρίση, το οποίο παρουσίασε αναλυτικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι παράλληλα με αυτά είναι βασικές οι εξής τέσσερις προϋποθέσεις: Πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση, σεβασμός στις θυσίες του λαού και τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και εθνικό καθήκον αλήθειας χωρίς ψευδείς υποσχέσεις. «Πού βλέπει κάποιος να έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα θα κινηθεί πρόωρα, μονομερώς, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ασφάλεια; Το σχέδιο είναι υπεύθυνο, ολοκληρωμένο, είναι αυτό που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο», σημείωσε.

«Ειλικρινά εκπλήσσομαι», είπε, για να προσθέσει ότι «ίσως πρέπει να ξαναπούμε τόσο στους πολίτες, όσο και σε κάποιους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που δεν ξέρουν τα δεδομένα, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δυστυχώς μια πολύ ρηχή αγορά κεφαλαίων με λίγες μετοχές, που πραγματικά τελούν υπό διαπραγμάτευση, άρα τα πάντα μπορούν να επηρεαστούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, με πολύ μεγάλη ευκολία και επιπολαιότητα». Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος είναι που διαμορφώνει τον θώρακα ασφαλείας της χώρας, καθώς κατά το 87% του βρίσκεται εκτός αγορών, άρα δεν επηρεάζονται τα σπρεντς και τα επιτόκια από τον μεγάλο όγκο του ελληνικού χρέους και ότι μόλις το 13% του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, είναι εμπορεύσιμο και μπορεί να επηρεάζει ή να επηρεάζεται από τις διεθνείς αγορές ομολόγων. «Άρα μιλάμε για κάτι που είναι πραγματικά ανεπαίσθητο», τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα «τι είναι αυτό που συμβαίνει», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι η πολιτική αβεβαιότητα, η έλλειψη συναίνεσης, η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, οι κατηγορίες, οι υπαινιγμοί, το πολιτικό ρίσκο, όλα αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό εκπέμπονται και αναπαράγονται στο εξωτερικό, λαμβάνονται υπόψη από τις εταιρείες μελετών, τα funds, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης. «Αυτά διαμορφώνουν το λεγόμενο country risk, τον κίνδυνο της χώρας», είπε και υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε εδώ διασφαλισμένη την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά δεν αρκεί αυτή, χρειάζεται σταθερότητα της χώρας, της στρατηγικής, της κοινωνίας, της οικονομίας».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ότι δεν ξέρει πώς η αντιπολίτευση υπολογίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την προεδρική πλειοψηφία, καθώς οι 121 βουλευτές αρνητικής προεδρικής πλειοψηφίας δεν υπάρχουν παρά μόνο αν υπολογιστούν όλοι οι ανεξάρτητοι ή η Χρυσή Αυγή «κατά».

Συνεχίζοντας, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι δεν θα ψηφίσει ΠτΔ, συκοφαντεί προληπτικά ως «συναλλασσόμενο» όποιον βουλευτή ψηφίσει, λοιδορεί τη δικαιοσύνη, αφού δεν έχει να πει κάποιο στοιχείο, λέει ότι η χώρα έχει μπει σε μια προεκλογική περίοδο και ζητεί επίσπευση των εκλογών, εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης, να μην ολοκληρωθεί η αναθεώρηση που κάνει η τρόικα, να μην συμφωνηθεί η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, να μην αγωνιστούμε για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και να παραδώσει η κυβέρνηση τη χώρα μέσα σε μνημόνιο και τρόικα, για να κάνει μια άλλη κυβέρνηση τη δική της διαπραγμάτευση, χωρίς να λέει, όμως, αν θα είναι εντός πλαισίου ή διαπραγμάτευση μονομερών ενεργειών και εκπλήξεων.

Τα επτά σημεία για έξοδο από την κρίση

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα επτά σημεία του σχεδίου για την έξοδο από την κρίση: 1) Ολοκλήρωση της υπάρχουσας αναθεώρησης που κάνει η τρόικα, η συμφωνία μαζί της και η έγκριση της συμφωνίας αυτής από το Eurogroup μέχρι 18 Δεκεμβρίου, 2) ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών και η επιβεβαίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, 3) ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιτυχία, 4) διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα, χωρίς νέο δάνειο, χωρίς νέο μνημόνιο, χωρίς τρόικα, με την αξιοποίηση των υφισταμένων τακτικών μηχανισμών της ευρωζώνης για τη στήριξη όλων των κρατών- μελών.

«Υπάρχουν αυτοί η μηχανισμοί, είναι στη διάθεση όλων των κρατών- μελών από την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός ευρωζώνης και ΕΕ και αυτό φάνηκε με τις άμεσες κινήσεις που έκανε ο κ. Ντράγκι για τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και τις πολύ καθαρές δηλώσεις του κ. Κατάινεν», είπε. «Αλλά ποτέ δεν είπαμε ότι δεν έχουμε ανάγκη από στήριξη ευρωπαϊκή, είπαμε ότι θέλουμε την κανονική στήριξη, τις κανονικές διαδικασίες, τους κανονικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς», πρόσθεσε. 5) Συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ. Αυτό προϋποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία και ύψος επιτοκίων από την αγορά που είναι συγκρίσιμο με το ύψος των επιτοκίων του ΔΝΤ, 6) ένα εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών δικής μας ιδιοκτησίας, 7) οι ισχυρές εθνικές κοινωνικές εγγυήσεις, το κοινωνικό μέρισμα.

Τα εσωκομματικά

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγό για ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης επίμονα ανοικτού προς όλους μέχρι το τέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι διαρκής, επίμονη και ειλικρινής η πρόσκληση για συμμετοχή, τόσο την οργανωτική επιτροπή όσο και στο συνέδριο, αλλά και μετά, στο ψηφοδέλτιο και τους αγώνες, για να σημειώσει ότι «όμως, δεν εξαρτώμεθα από κανέναν, από κανένα κόμμα, κίνηση ή πρόσωπο». «Τους θέλουμε όλους, αλλά προχωράμε όσοι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», τόνισε και είπε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό και προγραμματικό, ουσιαστικό, με την επιδίωξη να είναι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός, όχι ένα συνέδριο μηχανισμών και συσχετισμών, ένα συνέδριο χωρίς πρακτικές του παρελθόντος.

Ξεκινώντας την πορεία προς το συνέδριο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «έχει πολύ μεγάλη σημασία να μιλήσουμε για την ουσία του πολιτικού διακυβεύματος της χώρας», που, όπως είπε, θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εκδοχή της ανακοπής της πορείας της χώρας, για πρόωρες εκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια επίθεση δημαγωγίας και ανευθυνότητας», συμπλήρωσε. «Εμείς ετοιμαζόμαστε για το συνέδριο, για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας, από την κρίση το μνημόνιο και την τρόικα, ετοιμαζόμαστε και για εκλογές», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη Δημοκρατική Παράταξη, κρατούν την υπόσταση, την οργανωτική τους δομή και τη φυσιογνωμία τους και, μιλώντας ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού της ταυτότητας, των εμβλημάτων, της ιστορίας, των αξιών και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «βαδίζουμε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και όχι σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κινούμενοι στο πλαίσιο πολύ συγκεκριμένων αποφάσεων που έχει λάβει ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου του 2013 για τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του χώρου και ότι αυτό ήταν και το περιεχόμενο της σχετικής ομόφωνης απόφασης του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, μετά από ουσιαστικό και έντονο διάλογο στην ΚΠΕ».

Αιχμές για τους αμφισβητίες

Αφήνοντας αιχμές σε σχέση με εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν έχουμε ανάγκη από εσωστρεφείς διαδικασίες, ούτε από συγκεχυμένα μηνύματα και αβεβαιότητες». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άνθρωποι που επιμένουν να έχουν λόγο για την παράταξη, ενώ εδώ και καιρό, όπως είπε, έχουν αποχωρήσει, είναι στελέχη άλλων χώρων και υποψήφιοι στις βουλευτικές ή αυτοδιοικητικές περιφερειακές εκλογές, δεν είχαν σχέση με το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχουν στα μητρώα του, αλλά θεωρούν ότι πρέπει να το καθοδηγούν και να το καταπνίγουν. «Ε όχι, ισχύει ο κανόνας του παραβάν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, ας αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμιών και είπε ότι όμως η Δημοκρατική Παράταξη δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί «δεν είμαστε παράταξη ελευθερίων πολιτικών ηθών, έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, με οποιοδήποτε πρόγραμμα». «Συνεργαζόμαστε», συνέχισε, «μόνο στη βάση της αλήθειας και της στρατηγικής καθαρότητας και εφόσον μας δώσει ο λαός την εντολή να κάνουμε κάτι τέτοιο». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, όπως και το 2012, «θέλουμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και του δημοκρατικού τόξου», «θέλουμε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, αλλά αν αυτό δεν είναι αριθμητικά εφικτό, εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε, εφόσον ο λαός μας αναθέσει το καθήκον αυτό, αλλιώς χρειάζεται πρόσημο εθνικής συστράτευσης και ευθύνης». «Εμείς θέλουμε να είμαστε ο τρίτος πόλος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος τιμώρησε συμπεριφορές άρνησης συστράτευσης στην πορεία της δημοκρατικής παράταξης και υποστήριξε πως αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό με τις εκλογικές επιδόσεις της ΔΗΜΑΡ, καλώντας να το σκεφτούν αυτό όλοι όσοι, όπως είπε, επιδεικνύουν πρώιμη αλαζονεία και οχυρώνονται πίσω από την άγνοια, την αντισυμβατικότητα ή τη νεωτερικότητα.

Ακόμη ανέφερε ότι η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή στην πλήρη σύνθεσή της πρέπει να συνεδριάσει την 1η και τη 2α Νοεμβρίου, οπότε και «θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε πλήρεις εισηγήσεις για όλα».