Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Έντονες διεργασίες γίνονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που, όπως αναμένεται να αποδειχτεί, στόχο έχουν την «επόμενη μέρα» και σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης.

Οι πρωταγωνιστές, επιφανείς τοπικοί άρχοντες από όλες τις παρατάξεις.

Δούρου και Καμίνης εμπλέκονται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε ένα παρασκήνιο με αφορμή τις εκλογές της ΚΕΔΕ.

Στη δεύτερη θητεία του στο δήμο ο Γιώργος Καμίνης πατάει «σε δύο βάρκες», εφαρμόζοντας την τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»: Διαλαλεί ότι με τη στήριξη της ΝΔ επανεξελέγη δήμαρχος Αθηναίων, συμμαχεί, όμως, με το ΣΥΡΙΖΑ για  να θέσει γερές βάσεις ώστε να διαδραματίσει στο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ανώτερο-και ανώτατο ενδεχομένως-πολιτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες του για διοίκηση με συνεργασίες στο δήμο Αθηναίων, αλλά και πρόσφατες δηλώσεις του για συναινέσεις και ανατροπή... στερεοτύπων.

Όλα αυτά, όμως, θα γίνουν-σύμφωνα με το σχέδιο που μεταφέρουν στο newpost εκείνοι που το γνωρίζουν καλά-με υπομονή και μέθοδο.

Πρώτο βήμα: Στην ΠΕΔ οι έσχατοι έσονται... πρώτοι

Το πρώτο μέρος της «συμφωνίας». σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του newpost, αφορά στη συγκρότηση προεδρείου της ΠΕΔ (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων) Αττικής. Μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2014, η καταμέτρηση ψήφων - αλλά και η κλήρωση που έγινε για δύο «ορφανές» έδρες- διαμόρφωσαν τον παρακάτω συσχετισμό:

  • Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής (Δημήτρης Στεργίου -Δήμαρχος Πεντέλης -στηριζόμενος από Νέα Δημοκρατία -προκρίνει τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη για την προεδρία της ΚΕΔΕ) 113 ψήφοι - 9 έδρες
  • Αυτοδιοίκηση Πολιτών (Νίκος Σαράντης- Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων / Καματερού-στηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ)  64 ψήφοι - 5 έδρες
  • Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία (Ηρακλής Γκότσης -Δήμαρχος Νέας Ιωνίας -στηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ) 56 ψήφοι -5 έδρες 
  • Νέα Αυτοδιοίκηση στην Αττική (Γιώργο Ιωακειμίδης - Δήμαρχος Νίκαιας /Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στηριζόμενος από Μπουτάρη, Καμίνη-ιδεολογικά αυτοπροδιορίζονται ως «άσπροι») 44 ψήφοι -4 έδρες
  • Λαϊκή Συσπείρωση 17 ψήφοι -2 έδρες

Οι πληροφορίες του newpost θέλουν όλες τις παρατάξεις-πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ- να έχουν δημιουργήσει έναν άτυπο συνασπισμό απέναντι στην πρώτη παράταξη του Νίκου Στεργίου, ώστε στη διαδικασία συγκρότησης προεδρείου να ψηφίσουν όλοι τον Ηρακλή Γκότση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συμφωνία που καταρτίστηκε στο παρασκήνιο με πρωτοβουλία-επιμένουν οι πληροφορίες- των Ρένας Δούρου και Γιώργου Καμίνη, οι οποίοι έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές 

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρονται και σε κρυφή συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και τον Κώστα Πουλάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ. 

Τον Δημήτρη Μπίρμπα προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της ΚΕΔΕ που θα ακολουθήσουν, αλλά στη συνέχεια του ρεπορτάζ θα δούμε ότι ίσως τελικά να μην φτάσει η υποψηφιότητά του μέχρι τέλους. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως, επειδή δεν υπάρχει αριστερή αριστερή ομάδα στην Επιτροπή Περιφερειών, ο κ. Μπίρμπας συμμετέχει σε αυτό το συμβουλευτικό όργανο με την Σοσιαλιστική Ομάδα που έχει επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό.

Οι πηγές του newpost, εντοπίζουν στο παρασκήνιο  αυτό και την αιτία αναβολής της συνεδρίασης για το προεδρείο της ΠΕΔ: Αντί για τις 15 Οκτωβρίοιυ που είχε προγραμματιστεί, το προεδρείο θα συγκροτηθεί στις 23 Οκτωβρίου. 

Δεύτερο βήμα: Στην ΚΕΔΕ θα δοθεί Σολομώντειος λύση 

Με τους συσχετισμούς στην ΠΕΔ να επηρεάζουν και την ισορροπία δυνάμεων στην ΚΕΔΕ, οι εκλογές για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος  που θα ακολουθήσουν, προβλέπεται ότι θα καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Οι πρωταγωνιστές της «συμφωνίας» τα έχουν ήδη μετρημένα «τα κουκιά».

Αν «τους βγει», υπολογίζουν ότι στο τελικό στάδιο της συγκρότησης προεδρείου της ΚΕΔΕ, οι έδρες θα «μοιραστούν» ισόποσα και η διαδικασία θα καταλήξει σε αδιέξοδο.

Τότε θα αρχίσει η δεύτερη φάση του κοινού σχεδίου: Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλής Γκότσης-λένε οι πληροφορίες- θα αποσυρθεί ιπποτικά και ο Γιώργος Καμίνης, ως «σωτήρας», πια, θα πάρει τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ. Θα έχει, τότε, ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το συναινετικό του προφίλ, αυτό που χρειάζεται σήμερα η πολύπαθη Κεντροαριστερά.

Από πολλούς, άλλωστε, ερμηνεύτηκαν ως επιβεβαίωση της επιθυμίας του να διαδραματίσει ρόλο στο πολιτικό μέλλον της χώρας οι τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων: 

«Η χώρα πρέπει τα επόμενα χρόνια να πορευθεί μέσα από συνεργασίες», δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως: «πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, διατηρώντας την πολιτική μας αυτονομία. Η ιστορία έχει αποδείξει, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι είναι επιβεβλημένο να τολμήσουμε».

Και εδώ φαίνεται ο ρόλος του «προξενητή» Ευάγγελου Βενιζέλου: οι πληροφορίες λένε πως στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον έπεισαν να στηρίξει, σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Καμίνη για την προεδρία της ΚΕΔΕ, προκειμένου να κατευνάσει και την παπανδρεϊκή πτέρυγα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει συμφωνήσει στην «μη επέμβαση», να αφήσει δηλαδή τα στελέχη του να προχωρήσουν στην συμφωνία ως ο ίδιος να μην είχε λάβει γνώση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει-λένε όσοι γνωρίζουν τους συσχετισμούς στη «Χαριλάου Τρικούπη»- σε δύο επίπεδα: στην αυτοδιοίκηση, θα εξοστρακίσει τον δεξιό υποψήφιο Γιώργο Πατούλη και θα εισπράξει τα ωφέλη από την άνοδο Καμίνη «που πάντα το ΠΑΣΟΚ στήριζε».  Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, το «χαρτί Καμίνη» θα είναι πάντα κρυμμένο στο μανίκι του για να το χρησιμοποιήσει κι ο ίδιος όπως και όπου χρειαστεί στον δρόμο για την Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Γιατί, αν και γνωρίζει τις φιλοδοξίες του σημερινού δημάρχου, πιστεύει ότι μπορεί να τον ελέγξει. 

Τρίτο βήμα: Χρυσό αντάλλαγμα... τα σκουπίδια 

Όταν ο παρασκηνιακός «πυρετός» αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, θα πληρωθούν τα... ανταποδοτικά τέλη.

Οι πληροφορίες του newpost λένε πως ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων δεν θα επιδείξει αχαριστία.

Ήδη έχει συμφωνήσει με τη Ρένα Δούρου, αναφέρουν, για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Οι δυο τους θα πάρουν στα χέρια τους τα νέα deals, λένε οι πηγές, αφήνοντας απ'έξω τους υπόλοιπους δημάρχους, από θέση ισχύος πια, αφού θα ελέγχουν τους κεντρικούς άξονες της τοπικής αυτοδιοίκησης: Περιφέρεια, Δήμο, ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

Τέταρτο βήμα: Ανοίγει το «πουγκί» 

Αν για κάτι κατηγορήθηκε ο Γιώργος Καμίνης ως δήμαρχος, είναι η... «τσιγκουνιά» του.

Προεκλογικά οι πολιτικοί αντίπαλοι έψαξαν, και στα ταμεία βρήκαν μόνο πλεονάσματα. Συνετή διαχείριση έλεγε ο ίδιος, υπερφορολόγηση πολιτών χωρίς ανταποδοτικότητα φώναζαν οι αντίπαλοι.

Τον κατηγόρησαν, μάλιστα ότι έλαβε από την Περιφέρεια, επί Σγουρού, 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία «λιμνάζουν» στα συρτάρια του δήμου αλλά και για έλλειψη αλληλεγγύης προς άλλους δήμους, τους οποίους δεν έχει συνδράμει ούτε στις πλέον τραγικές στιγμές τους.

Τώρα η διαχείριση αυτή αλλάζει. Ο Γιώργος Καμίνης «ανοίγει το πουγκί» του δήμου και δίνει.

Στο δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε:

  • Τη λειτουργία δεύτερης κοινωνικής πολυκατοικίας στο Νέο Κόσμο
  • Τη λειτουργία του β΄ορόφου του Φρουραρχείου προς στέγαση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
  •  Διάθεση κουπονιών για είδη πρώτης ανάγκης σε 3700 νοικοκυριά μέσω του προγράμματος Ενιαίου Οικονομικού Χώρου
  • Δωρεάν μαστογραφίες για ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες

«Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ», σχολίασαν εκείνοι που έχουν «μυριστεί» τις φιλοδοξίες του δημάρχου.